eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
8 billiárd tizedesig számolták, kottába rendezték, Einstein születésnapja - mi ez?

8 billiárd tizedesig számolták, kottába rendezték, Einstein születésnapja - mi ez?

Ma van a pí-napja, hiszen harmadik hó 14-ét írunk. A 3,14-es állandót tanulmányai során mindenki használta, azt azonban talán nem mindenki tudja, hogy mekkora kultusza van ennek az irracionális számnak.

Matematikusok, fizikusok és autodidakta tudósok évszázadok óta versenyeznek abban, hogy ki tudja a legtöbb tizedesjegyig meghatározni a pí értékét.

A verseny kicsit kiegyenlítettlenné vált a programozók belépésével, 2013-ban a kaliforniai Santa Clara egyetem kutatója,

Ed Karrels 8 billiárd tizedesjegyig számolta ki a matematikai állandó értékét:

26 összekapcsolt számítógépe 37 napig végezte a számítást. A közelmúltban természetesen ez a rekord is megdőlt.

Vannak, akik azzal ütik el az időt, hogy egyetlen képben próbálják a legtöbb számot leírni, egy New York-i infografikával foglalkozó cég a tizedesjegy után négymillió számot zsúfolt egyetlen képbe – aki ezt megpróbálná kiolvasni, három teljes héten keresztül sorolhatná a számokat.

A pí talán az egyetlen matematikai állandó, amit dalban is feldolgoztak.

A pí-t a többség a kör kerületének és területének kiszámítása miatt ismeri: 2-szer r-szer pí, illetve r-négyzetszer pí, és szinte biztosan a 3,14-os kerekítést használta. Sok hiedelem is kötődik ehhez a számhoz, egyebek közt azért, mert az első húsz tizedesjegyét összeadva 100 jön ki, az első 6+6 * 6+6, vagyis 144 tizedesjegyet összeadva pedig 666 az eredmény.

Nem mellesleg 1879-ben Albert Einsten is 3. hó 14 napján született.

A híres amerikai technológiai egyetem, az MIT minden évben úgy próbálja időzíteni a felvettek névsorának bejelentését, hogy az lehetőleg a pí-napra, vagyis március 14-ére essen.

Vannak, akik híres költők-írók ismert verseiből olvassák ki ezt a titokzatos állandót:

Edgar Allen Poe-tól Shakespeare-ig lehetne példákat hozni, hova rejtették el a nagy koponyák a 3,1415-es számot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×