INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

kultúra

nemzeti filharmonikusok

zeneakadémia

Különlegességekkel is készülnek a Kodály-évfordulóra

Infostart / InfoRádió

Kettős évfordulóra emlékezik a Nemzeti Filharmonikusok vasárnapi hangversenyén a Zeneakadémián.

Kodály Zoltán előtt tisztelegnek - halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából. Kodály halálának előestéjén Koessler János, az elfeledett mester Szimfonikus változatok című műve is felcsendül, ezt követi négy klasszikussá vált Kodály-mű.  

Madaras Gergely karmester az InfoRádiónak elmondta: Köessler János német származású zeneszerző és zeneszerzéstanár a zeneakadémián tanított az első világháború előtt és után. Egy óriási zeneszerző-generációt nevelt fel a 20. század elején, ő tanította Bartókot, Dohnányit, Weiner Leót, Kodályt, Kálmán Imrét. 

A Szimfonikus változatok egy romantikus brahmsi, ritkán játszott mű, ami nagyon érdekesen mutatja meg, melyik volt az a zeneszerzési technika, amelyből ezek a zeneszerzők mind a század elején kiindultak és a szárnyaikat kezdték bontogatni. Ezért ez az est nyitódarabja.

A többi darab tekintetében olyan programot állítottak össze, amelyben népszerű és kevésbé ismert Kodály-művek is szerepelnek. A Magyar rondó például egy méltatlanul keveset játszott alkotás, pedig "zseniális kis karakterrészek vannak benne, amelyek egy frappáns egésszé állnak össze. Kellemes a rondótéma és nagyon jó a hangszerelése, harmonizálása" - mondta Madaras Gergely, aki szerint többször kellene a repertoárba venni ezt a darabot.

A Budavári Te Deumot nem kell bemutatni, hiszen ez Kodály egyik legnagyobb volumenű énekkari-zenekari műve, ezzel zárul a Kodály-est.

A Marosszéki táncok a Galántai táncokhoz hasonlóan népdal-feldolgozásokra és -átdolgozásokra épül. "Ez is egy olyan mű, amelyben ha a hallgató megtalálja az igazi rubátókat, az igazi frissességet, a darabok hajlékonyságát, improvizáció-jellegét, akkor egy fantasztikus színt kapunk belőle".

A Háry Jánossal kapcsolatban elmondta: szerettek volna énekeseket is alkalmazni, így elhangzik a Toborzó vagy az Örzse dala, de rengeteg más, népszerű rész is lesz a Háryból.

Az est énekes-szólistái Kolonits Klára (szoprán), Schöck Atala (alt), Brickner Szabolcs (tenor) és Haja Zsolt (bariton) lesznek.

Kapcsolódó hang

Különlegességekkel is készülnek a Kodály-évfordulóra
 


A címlapról ajánljuk

Meghalt Tony Mendez

Az egykori CIA-ügynök legendás iráni túszszabadító akciója alapján készült Az Argo-akció...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018