eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Enyedi Ildikó új filmjével átrendezné még a könyvespolcokat is

Enyedi Ildikó új filmjével átrendezné még a könyvespolcokat is

"Ez egy nagyon zárt film, és nagyon izgultam, hogy a közönséget megérintse a történet" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Berlinale fődíjával, az Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó. A Testről és Lélekről című film jövő héten érkezik a magyar mozikba, és országszerte szerveznek közönségtalálkozókat az alkotókkal.

Jövő héten kerül a magyar mozikba Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című filmje, amit a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíja után nagy érdeklődés övez. A filmrendező az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a film fogadtatásával kapcsolatos korábbi aggályairól.

„Tulajdonképpen ez a legszebb meglepetés. Az az érzés, hogy amikor bent ültünk a premiervetítésen és a közönség természetes, magától értetődő módon ment a filmmel. Egy filmet sok minden miatt lehet dicsérni, díjazni, de ez volt a célunk, és az volt a legnagyobb félelmem, hogy a belerakott érzelmeknek a film érzékenysége és zártsága miatt van-e esélyük szélesebb közönséghez eljutni.

A félelem kiolvadt belőlem azon a vetítésen.”

A Testről és Lélekről egy szerelmes történet - két zárkózott emberről mesél, akik az álmaikban szarvasként találkoznak. Enyedi Ildikó arról is beszélt, hogy miért az álom tűnt a legjobb kapocsnak.

„Pont az, ami a családi albumokban, a legszemélyesebb élmények között van: valakinek a születése, a szülés, a szerelem, a halál, valakinek az elvesztése – ezek olyan élmények, amelyeket mindannyiunk, az egész emberiség közösen átél. Azt a fajta jungi közös tudattalant kerestem, ahol akadály nélkül egyek lehetünk és az álmok világa ilyen.”

A film női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, akinek ez az első film főszerepe. A férfi főszereplő pedig Morcsányi Géza színházi dramaturg, aki amatőrként vállalta el Enyedi Ildikó felkérést.

„Amikor eldöntöttem azt, hogy Gézával szeretnék forgatni, teljesen

biztos voltam abban, hogy nulla kockázatot vállalok.”

A filmmel nyílik meg vasárnap a Magyar Filmhét, a mozikban pedig március 2-től, azaz jövő hét csütörtöktől láthatja a közönség.

A következő film már szublimálódik

Enyedi Ildikó régóta tervezi, hogy filmet készít Füst Milán Feleségem története című regényéből. Nemrég támogatást nyert a filmalaptól a forgatókönyv fejlesztésére, így most - ha lecseng a Testről és Lélekről bemutatója - ezzel foglalkozik majd.

„Kamaszkorom óta újra és újra elolvasom ezt a regényt. Filozófiai munka is számomra, de mivel szépirodalom, olyan helyeken is megérinti az ember lelkét, gondolkodását, ahova a filozófia nem tud elérni. Füst Milán személye valahogy sehova nem fér bele. Olyan mélységgel és pontossággal mutatja meg azt a nagyon illékony valamit, hogy

mit jelent kapni egy ajándékot, ideális esetben 80-90 évet, az életet.

És azt, hogy ezzel hogyan bánunk. Mit bénázunk, ügyetlenkedünk ezzel a csodálatos ajándékkal.”

Enyedi Ildikó hozzátette, célja, hogy egyrészt elkészüljön a film, másrészt úgy sikerüljön, hogy a regény ott legyen a reptéri könyvesboltok polcain, ahogy Márai Sándor regényei.

„Nagyon értékesnek tartom az életművét, de nincs annyira benne a köztudatban.”

A filmrendező jelezte, a "szublimációs folyamatnak" már a végén tart.

„Hogy lehet úgy akár új jelenetet írni, 150 oldalt úgy összefogni, hogy az a film nagyon más területén híven szolgálja Füst Milánt? Ahhoz, hogy hűséges legyen hozzá, változtatni kell. Azt érzem, hogy

annyira ismerem és szeretem a gondolkodását és munkáit, hogy talán vehetem a bátorságot”

- fogalmazott Enyedi Ildikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×