INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

nobel-díj

oslo

stockholm

bob dylan

svédország

Bob Dylan nélkül zajlott a Nobel-díj átadás

InfoRádió / MTI

Stockholmban szombaton kiosztották az idei orvosi, fizikai, kémiai, valamint közgazdasági Nobel-díjakat. Az irodalmi Nobel-díjast távollétében ünnepelték. Előzőleg Oslóban a Nobel-békedíjat is átvehette a díjazott kolumbiai elnök.

XVI. Károly Gusztáv svéd királytól az orvosi-élettani Nobel-díjat Oszumi Josinori japán tudós vehette át az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve "önevésként" emlegetett folyamat feltárásáért.

"Úttörő jellegű felfedezése a biológia egy ősrégi rejtélyét oldotta meg" - mondta méltatásában Nils-Göran Larsson, az orvosi Nobel-díj bizottságából.

A fizikai Nobel-díjat David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapta meg az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeiért, az anyag szokatlan, különleges állapotainak tanulmányozásával kapcsolatos felfedezéseiért. A három brit születésű tudós az Egyesült államokban él és dolgozik.

A kémiai Nobel-díjat a svéd király a francia Jean-Pierre Sauvage, a brit Sir J. Fraser Stoddart és a holland Bernard L. Feringa tudósoknak adta át a molekuláris gépek kutatásáért.

"Munkájuk egy teljesen új kutatási terület alapjait rakta le" - állapította meg méltatásában Olof Ramström, a díjat odaítélő bizottságból.

Az irodalmi Nobel-díj nyertesét, Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőt, költőt távollétében ünnepelték, mivel Dylan - ahogy előre jelezte - nem jelent meg az átadáson.

Helyette zenésztársa, Patti Smith amerikai punk-ikon vett részt az eseményen, elénekelve Dylan A Hard Rain,s A-Gonna Fall című híres dalát. Dylan köszönő beszédét az esti banketten olvassák fel.

A bíráló testület indoklása szerint a világhírű énekes - aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában - új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Stockholmban adták át szombat délután a közgazdasági Nobel-díjat is két elméleti közgazdásznak, Oliver Hartnak, a Harvard egyetem és Bengt Holmströmnek, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzorának a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

A Nobel-békedíj előzőleg a norvég fővárosban, Oslóban adták át Juan Manuel Santos kolumbiai elnöknek a hazájában több mint fél évszázada zajló fegyveres konfliktus lezárását célzó erőfeszítéseiért.

A díjakat, amely mellé idén is 8 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel-halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018