eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Támadó tűz voltunk - Kortárs magyar írók kötete 1956-ról

"Támadó tűz voltunk" - Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia válogatás-kötete. Kiadtak egy hangoskönyvet is, amelyen többek között Haumann Péter, Huszti Péter és Béres Ilona olvasnak az összegyűjtött versekből.

„Támadó tűz voltunk” - Kortárs magyar írók antológiája 1956-ról címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia válogatás-kötete. Kiadtak egy hangoskönyvet is, melyen többek között Haumann Péter, Huszti Péter és Béres Ilona olvasnak az összegyűjtött versekből. Seres Gerda összefoglalója.

Az írók-költők közül sokan tevékenyen is részt vettek az 1956-os forradalomban, akadt aki megsebesült, másokat évekre börtönbe zártak a megtorlások során. Gérecz Attila költő pedig életét vesztette a fegyveres harcban.

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata most arra vállalkozott, hogy egy gyűjteményes vers és próza kötetet állít össze '56-ról. A könyvet a nemrég elhunyt költő Oláh János szerkesztette, ám a munkát Mezey Katalinnak kellett befejeznie.

„Az irodalmi tagozat határozta el, hogy partnereket keres ahhoz, hogy megjelentessen egy olyan irodalmi olvasókönyvet, amelynek a gerincét a kortárs magyar írók és költők 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán vagy azzal egyidejűleg írt művei jelentik.”

Mezey Katalin hangsúlyozta: későbbi generációk művei is bekerültek a kötetbe, a cél az volt, hogy ne pusztán a szerző forradalomhoz való viszonyát fejezzék ki ezek az alkotások, hanem hű képet adjanak az eseményekről és az azt követő megtorlások és hallgatás időszakáról.

A kötet mellett megjelent egy hangoskönyv is VERS és PRÓZA '56 címmel – ezen a lemezen a kötet műveiből válogattak – tette hozzá Rátóti Zoltán, a színházi tagozat vezetője.

„A tagozatunk minden színművésze részt vett ebben. Haumann Péter nem kisebb vers felolvasására vállalkozott, mint Illyés Gyula klasszikusnak mondható, Egy mondat a zsarnokságról című művére. Vállalta a cd-n a szereplést és a versmondást Pártay Lilla, de hallható Tokody Ilona is, valamint még egy operista Bede-Fazekas Csaba Győrből.”

Az MMA főtitkára, Kucsera Tamás elmondta: az elmúlt év végén és idén is több '56-os tematikájú pályázatot írtak ki.

„A Magyar Művészeti Akadémia az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő tematikájú pályázatokat írt. Ha ezekhez hozzávesszük az akadémiai együttműködésben megvalósuló pályázatokat, akkor elmondható, hogy többszázas nagyságrendű akciót tudott támogatni vagy valósított meg.”

A kötet és a hangoskönyv egyelőre 500-500 példányban jelent meg, de tervezik az utánnyomást, mivel minden iskolába és könyvtárba szeretnék eljuttatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×