eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Polgár Judit: a sakk nem csak a harminckét figuráról szól

Világsakkfesztivált rendeznek szombaton Budapesten a Várkert Bazárban, amelynek főszervezője Polgár Judit. Minden idők legjobb női sakkozója a rendezvény részleteiről beszélt az InfoRádióban.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven át vezető Polgár Judit szerint a Világsakkfesztivál 2007-es indulásakor az volt a cél, hogy minél többen átélhessék a sakk mint játék és sportág adta élményeket, és legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető ember osztozik a közös játék élményén.

„A fesztivál lényege, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk a sakkot; azoknak, akiket még nem szippantott be a sakk világa és megmutatni azoknak, akik szeretnének megbarátkozni vele” - mondta Polgár Judit.

Minden idők legjobb női sakkozója hozzáfűzte, a látogatók talán mást is kapnak, mint amit gondolnának.

„Nemcsak a sakktábláról és a harminckét figuráról szól ez a sport, hanem sokkal többről. A kulturális, oktatási, művészi és természetesen a sportos megközelítéséből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők” - mondta Polgár Judit.

Sok program lesz a Várkert Bazár 2000 négyzetméterén. A nemzetközi világklasszisokat és hat kiváló magyar játékost felvonultató Highlander Kupa, mellett lesz sakkszimultán is – jelezte a fesztivál főszervezője.

„Zsófia és én harminc-harminc emberrel játszunk majd. Négy csoportban lesz sakkpalota kupa a gyerekeknek, amelyen megmérettethetik magukat, és tehetségfelmérés is. Olyan dolgok is lesznek, amihez nem kell tudni sakkozni, ilyen például a sakkfigurakészítés a sakkpalotasétány is, ahol finom csokoládéért cserébe feladatokat kell teljesíteni” - emelte ki Polgár Judit.

Ezen kívül rengeteg ügyességi, kreatív és kézműves programok várják a gyerekeket, a színpadon interaktív játékok zajlanak; például sakkelőadás kezdőknek Polgár Zsófiával, és lesz előttem az utódom a sport szemszögéből.

„Fontosak a régi klasszikusok, a halhatatlan sportolók közül Kulcsár Győző, Vaskuti István, Faragó Tamás és Kozák Danuta is ellátogat hozzánk – az fantasztikus élmény lesz, nemcsak a látogatóknak, hanem nekem is. Számtalan olyan program lesz, amelynek segítségével két órát, folyamatos játékkal simán el tudnak tölteni a családok, gyerekek” - ígérte Polgár Judit.

Polgár Judit kijelentette, a sakkszeretőkön kívül azok is biztosan találnak szórakoztató programot, akik még soha nem voltak sakkeseményen, nem is ismerik a játék szabályait.

Az idei eseményhez - amelynek jelmondata: "A sakk összeköt minket" - közel 90 országból csatlakoztak. Az egész napos sakkfesztivál 10 órakor kezdődő színes programjában minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×