eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Emlékezzen velünk  Esterházy Péterre!

Emlékezzen velünk Esterházy Péterre!

Idézetekkel, gondolatokkal búcsúznak az olvasók Esterházy Pétertől. A Petőfi Irodalmi Múzeumban írótársak és olvasói is felolvasásokkal búcsúztathatják a Kossuth-díjas írót ma este hét órától éjfélig. Az InfoRádió is összegyűjtötte az Esterházy Péterrel készített korábbi beszélgetéseit.

A hivatalos közlés szerint Esterházy Péter 66 éves korában 2016. július 14-én a délutáni órákban hunyt el. A gyászról, a temetésről Esterházy Péter így beszélt Kertész Imre búcsúztatóján: „A temetés nem csak arról szól, akit temetünk, hanem akik temetnek, azokról is, róluk. De termet-e a koporsó egy közös mit? Ez is kérdés. A temetésen nem kell a végső szót kimondani, a temetés ne ma vége valaminek, hanem a kezdete.”

Esterházy Péter halálhíre óta spontán mozgalom indult a közösségi oldalakon, idézeteket osztanak meg a gyászoló olvasók. Sokaknak van kedves mondatuk, gondolatuk, olvasói élményük-emlékük a Kossuth díjas írótól, személyes érintettségükről adnak hangot az emberek. Az InfoRádió szerkesztősége is megilletődve fedezett fel hetekkel ezelőtt egy Esterházy idézetet: "Délelőtt interjú az InfoRádiónak. Nem mondanám, hogy brillíroztam volna. Ötölés-hatolás, hasalás közt egy-két jó pillanat" - így írt Esterházy Péter a Hasnyálmirigynaplóban 2015. december 11-én.

Emlékezzen velünk  Esterházy Péterre!

A bűnös című regényéről kérdeztük, ekkor így beszélt betegségéről: „Ennyire nem egyszerű a helyzet, hogy ezt a dolgot ironikusan uralni lehetne. Valamilyen viszonyba kell keveredni evvel, hogy tudniillik az emberben nő ott valami, amivel kapcsolatba kell kerülnie, és eldöntenie, hogy mit gondol erről, hogy ez ő-e, vagy ez már nem ő, ez egy idegen anyag, vagy egy idegen alak, vagy nem. És akkor persze vannak a fantáziának – még azt a szót is lehet mondani, hogy – játékai, hogy akkor ezt megszemélyesíti az ember, vagy ami nagyon természetes, hogy gazsulálni kezd neki, próbálja levenni a lábáról, ajánlatokat tesz neki, hogy ha ilyen rendesen viselkedem, akkor te is rendesen viselkedsz. Mindenféle ilyen – majdnem azt lehetne mondani, hogy – pótcselekvések. De nem olyan egyszerűen van, hogy ha az ember ezt szóvá teszi a szó szoros értelmében, akkor valamilyen fölényt is alakít evvel kapcsolatban ki.”

Esterházy Péter az Esterházy család fraknói grófi ágának leszármazottjaként 1950. április 14-én született Budapesten, de nem sokkal születése után a családot kitelepítették Hortra. Gimnáziumi éveit már Budapesten a Piarista Gimnáziumban töltötte, majd az ELTE Természettudományi Karán diplomázott matematika szakon, 1978-ig számítástechnikai rendszerszervezőként dolgozott.

1979-ben a Termelési regény meghozta neki az első nagy irodalmi sikert, 1987-ben Csokonai Lili álnéven írta meg a Tizenhét hattyú című regényét. Ez a könyv egy napjainkban játszódó szerelmi történet 17. századi nyelven előadva.

2000-ben jelent meg a Harmonia Caelestis fikciós családi krónikája. „Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ösmeri az igazságot” – indítja a könyvet, és 2002-ben jelent meg a Javított kiadás, amelyben már az igazság, apja ügynöki jelentéseinek részleteit közli saját fénytörésében.

„Elhunyt a posztmodern irónia magyar mestere” – így emlékezik az osztrák hírügynökség Esterházy Péterre, akinek legtöbb művét német nyelvre is lefordították, a német kultúra fontos volt számára. És amik még meghatározó volt: Isten, haza, család, és a nő, meg a futball, de mindezt a legnagyobb emberi szabadsággal és derűvel tálalva. Az InfoRádió Aréna című műsorában Esterházy Péter így beszélt ezekről a fogalmakról.

„Ezek súlyos fogalmak, olyan fogalmak, amelyeknek nehéz a sorsuk. Ugye én a családon nem valami jót értek, a gonoszságok nagy része családon belül történik. Szeretem ezt a formát, mert engem semmiben nem korlátoz, csak gazdagít. Úgy tudok beszélni bármelyik testvéremmel, ahogy senki mással a világon nem. Tehát van valami, ami az enyém, aminek azonban nem én vagyok az okozója, nem az én személyes teljesítményem, hanem ajándék. És ezt hosszan tudnám Beethoven Örömódaszerűen mondani – megjegyezve avval az első mondattal, hogy nem jóról beszélek, csak a nekem való jóról. Ahogy erről a történelmi családról is, hogy mi mindent kapok én azáltal, éppen egy nagyon is természetes viszonyt a hazámhoz. Egy olyat, amin nem kell gondolkodnom – mondom most hosszas gondolkodás után” - fogalmazott az író.

Esterházy Péter az Óbudai Társaskörben 2015 áprilisában tartott hangoskönyv-bemutatóján így szólt az olvasókhoz: „Sokféle olvasó van, de a jó olvasó nem kérkedő, hanem művelt, megmunkált, szóval ne hagyd magad! Olvass – mert anélkül sajnos nem lehetsz olvasó – és legyél szabad – mert anélkül se megy. Életre-halálra olvasni – mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék.”

Esterházy Péterre emlékezik az InfoRádió is, összegyűjtötte a Kossuth-díjas íróval készített korábbi interjúit.  

Esterházy Péter: Az érdekel, más mondatokat írok-e így, mint amúgy

A Kossuth-díjas íróval 2013 júniusában készített Aréna-beszélgetés

Esterházy Péterrel 2006-ban készített Aréna-beszélgetés 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×