eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden álmomban: koncert a Cseh Tamás Archívumban

Cseh Tamás és a Kex együttes dalai is felcsendülnek szombaton a Cseh Tamás Archívumban. A koncerten Másik János és zenésztársai, Takano Kaori, Szőke Szabolcs és Szalai Péter lépnek fel.

"A dalok mindig más arcukat mutatják az előadónak, és a hallgatónak is. Mondhatni: ahány előadás, annyi arc. Ha zenei környezetüket is változtatjuk, akkor mindez még hatványozódik" - idézi a koncert kapcsán Másik Jánost a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánló.

A esthez a zongorista, billentyűs a hely szellemének megfelelő dalokat válogatott a Levél nővéremnek ciklusokból, néhány Kex-dalt, és olyan további szerzeményeket, amelyeket Cseh Tamás énekelt.

A rendezvény 18 órakor, a koncert 20 óra után kezdődik.

Másik János a hetvenes évek első felében Interbrass dzsesszzenekar tagja volt. 1975-ben Cseh Tamással és Bereményi Gézával közösen megírta és előadta a Levél nővéremnek című előadást, amelyből lemez készült. A szerzőhármashoz még két közös színházi, illetve lemezprodukció fűződik: a Levél nővéremnek 2. (1994) és az Igazi levél nővéremnek (2001). Játszott a Kőszegi Groupban, a nyolcvanas évek elejétől részt vett a Trabant zenekar felvételein, turnézott a Balatonnal és az Európa Kiadóval, utóbbinak ma is tagja. Számos filmzenét írt, 1998-ban Peepshow mennyország címmel önálló albumot jelentetett meg, a 2000-es évektől a Másik János és a Heart Rock Company-val, a Másik János-Takano Kaori duóval és szólóban is koncertezik.

Takano Kaori zongoraművész Tokióban, Oszakában és Magyarországon folytatta tanulmányait, tanult dzsesszzenét és klasszikus zongorát is. 2006 óta játszik Magyarországon, előbb a Csókolom zenekar, majd a Másik János és a Heart Rock Company billentyűseként. Szőke Szabolcs klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd érdeklődése a különleges hangzású, főként keleti vonós hangszerek (gadulka, sarangi, gusla) felé fordult. Zenészként először a színház keretein belül kezdett el dolgozni, játszott a Kolindával, alapító tagja a volt a világzenét játszó Makámnak. 1994-ben többedmagával létrehozta a Tin-Tin Quartet dzsessz formációt (2003-tól Quintet), majd 2002-ben az Ektart. Szalai Péter tablás az indiai legenda, Ravi Shankar tanítványa is volt. 1979-1980-ban a Krulik Zoltán által vezetett Creativ Stúdió Ötben (C.S.Ö.) és a Dés László-féle Dimenzióban játszott, dolgozott az indiai klasszikus zenét játszó Calcutta Trióval és 1984-től 1991-ig a Makám együttessel. Szőke Szabolccsal közösen alapította a Tin Tint, közreműködött a Samsara Quartet létrehozásában. Tanít a Ravi Shankar Institute for Music and Performing Arts keretében és a Zeneakadémián is klasszikus indiai zeneelméletet és tablát.

A budai Várban működő, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében álló Cseh Tamás Archívumban, amely a 2009-ben elhunyt előadóművész hagyatékát gondozza, 1200 dal és több mint 20 ezer fénykép található.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×