eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla

Pörköltfesztivált szervez Gyula

Gyula történelmét és gasztronómiai értékekeit bemutató fesztivált rendeznek a békési fürdővárosban június 3. és 5. között I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven - jelentette be Görgényi Ernő polgármester .

A városvezető elmondta: az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, így a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett mindig új, a város történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen.

Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és ötvözi azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel - fogalmazott Görgényi Ernő.

Kifejtette: Gyulát polgári városként tartják számon, sokak számára kevésbé ismert, hogy a város fejlődése a Károly Róbert király által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a település középkori kereskedelmi központtá válhatott.

Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is fontos része volt, rendszeresek voltak a különböző vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban. Ezt a hangulatot és az ehhez kapcsolódó gasztronómiai értékeket szeretné visszaidézni az új fesztivál - tette hozzá.

Balogh Lajos önkormányzati képviselő, a rendezvényt szervező Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke elmondta: június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, amelyet a gasztronómiai lovagrendek felvonulása követ. A rendezvény kiemelt napja június 4-e lesz, amikor a nemzeti összetartozás napja alkalmából postagalambokat engednek fel a Kárpát-medence minden irányába.

A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek - mondta. A megmérettetésre hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és egyéb pörköltek) lehet nevezni, a zsűri elnöke Benke László mesterszakács lesz.

Szombat délután a 21 tagú zsűri kihirdeti a fesztivál "pörköltkirályának" címét. Vasárnap családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint egy nemzetközi, meghívásos küzdősportgálát, továbbá haszonállat-kiállítást is tartanak.

Balogh Lajos elmondta: felállítanak egy hungarikumsátrat, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium segítségével hungarikumnak minősített ételeket mutatnak be és kóstoltatnak a három nap alatt.

Az ingyenes rendezvényen koncertet ad mások mellett Sztojka László és cigányzenekara, a Dirty Slippers, a Republic, Fásy Ádám és barátai és az Apostol. A részletes program a www.porkoltkiraly.com weblapon tekinthető meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×