eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Május végén startol a Magyar Bormustra

A szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést szeretne adni a Magyar Bormustra - 37. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával rendeznek meg május 24-én és 25-én.

Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a mustra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével.

Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét - mutatott rá Gál Péter. Mint hozzátette: ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük.

Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd.

A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak.

Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor.

A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×