eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ma rendezik meg először az Emlékhelyek napját

Első alkalommal tartják meg szombaton az Emlékhelyek napja országos rendezvénysorozatot a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében, országszerte mintegy 50 nemzeti és történelmi emlékhely közreműködésével - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

A nyitó rendezvénynek az egyetlen kiemelt emlékhely, a budapesti Kossuth tér ad otthont, ahol a köszöntők elhangzása után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár zenekar lép fel - emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy a rendezvényt rossz idő esetén is megtartják.

A köszöntők elhangzása után az Országházban is elindulnak a programok: építéstörténeti előadás lesz az Országgyűlési Múzeum Kőtárában és tárlatvezetést tartanak a múzeum 1956-os emlékhelyén is több időpontban. Ezeken felül a kiállítótér két állandó kiállítását is meg lehet tekinteni.

Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte még a Fiumei úti sírkert programjait is, ahol egész nap óránként induló tematikus sétákat szerveznek, felkeresve a magyar történelem nagyjainak, vértanúinak és özvegyeinek, tudós feltalálóknak, bohém művészeknek, nagy sportolóknak, neves orvosoknak és szerelmes múzsáknak a síremlékeit. Az eseményen részletesen bemutatják Kossuth Lajos, Batthyány Lajos és Deák Ferenc díszes mauzóleumát is.

Mindezek mellett lesznek programok az egri várban, a mohácsi nemzeti emlékhelyen, az ópusztaszeri emlékparkban, Drégely váránál, Veszprémben pedig háromnapos programsorozattal készülnek.

"Minden emlékhely igyekezett a saját lehetőségeihez képest kedvezményeket biztosítani ezen a napon akár csökkentett árú belépők, akár többletszolgáltatás formájában" - hangsúlyozta a főigazgató.

A programot mostantól minden évben május második szombatján szervezik meg.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×