INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Ma rendezik meg először az Emlékhelyek napját

InfoRádió / MTI
Első alkalommal tartják meg szombaton az Emlékhelyek napja országos rendezvénysorozatot a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) szervezésében, országszerte mintegy 50 nemzeti és történelmi emlékhely közreműködésével - mondta el Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

A nyitó rendezvénynek az egyetlen kiemelt emlékhely, a budapesti Kossuth tér ad otthont, ahol a köszöntők elhangzása után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár zenekar lép fel - emelte ki a főigazgató, hozzátéve, hogy a rendezvényt rossz idő esetén is megtartják.

A köszöntők elhangzása után az Országházban is elindulnak a programok: építéstörténeti előadás lesz az Országgyűlési Múzeum Kőtárában és tárlatvezetést tartanak a múzeum 1956-os emlékhelyén is több időpontban. Ezeken felül a kiállítótér két állandó kiállítását is meg lehet tekinteni.

Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte még a Fiumei úti sírkert programjait is, ahol egész nap óránként induló tematikus sétákat szerveznek, felkeresve a magyar történelem nagyjainak, vértanúinak és özvegyeinek, tudós feltalálóknak, bohém művészeknek, nagy sportolóknak, neves orvosoknak és szerelmes múzsáknak a síremlékeit. Az eseményen részletesen bemutatják Kossuth Lajos, Batthyány Lajos és Deák Ferenc díszes mauzóleumát is.

Mindezek mellett lesznek programok az egri várban, a mohácsi nemzeti emlékhelyen, az ópusztaszeri emlékparkban, Drégely váránál, Veszprémben pedig háromnapos programsorozattal készülnek.

"Minden emlékhely igyekezett a saját lehetőségeihez képest kedvezményeket biztosítani ezen a napon akár csökkentett árú belépők, akár többletszolgáltatás formájában" - hangsúlyozta a főigazgató.

A programot mostantól minden évben május második szombatján szervezik meg.

A címlapról ajánljuk