INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Visszakapta istenének fejét Kambodzsa

InfoRádió / MTI
Egy hindu istennő 7. századi szobrának a fejét kapta vissza Kambodzsa több mint 130 év után Franciaországtól.

A Sivát és Visnut egy testben egyesítő Harihara kőszobrának fejét 1882-ben vagy 1883-ban vitték el francia kutatók a Takeo tartománybeli Phnom Da-templomból, majd a franciaországi Guimet Múzeumban állították ki.

A kambodzsai Nemzeti Múzeumban rendezett csütörtöki újraegyesítő ceremónián a két ország csaknem 200 kormánytisztviselője, nagykövete és a Guimet Múzeum képviselői vettek részt.

"Százharminc évvel a szétválasztásuk után örömmel egyesítjük újra Harihara fejét és torzóját" - mondta Sok An kambodzsai miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a khmer kultúra szerint az újraegyesítés a jószerencse szimbóluma. Sok An más országokat is a birtokukban lévő kambodzsai műkincsek visszaadására szólított fel.

Tavaly októberben Kambodzsa két Angkor-kori kőszobrot kapott vissza, amelyeket az ország véres polgárháborúja idején loptak el és vittek Európába, ahol az elmúlt három évtizedet töltötték. A 9. századi Siva-fejet és egy férfi istenségnek a késő 12. vagy a korai 13. századból származó szobrának fejét Morten Bosterud norvég gyűjtő adta vissza az országnak.

Egy nyugati műgyűjteményből került vissza Kambodzsába 2014 júniusában egy a hindu mitológia ihlette háromezer éves szobor is, amelyet annak idején ugyancsak egy templomból loptak el.

A címlapról ajánljuk