eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mundruczó Kornél Kafkát rendez Marseille-ben

Mundruczó Kornél Franz Kafka elbeszéléseire épülő A fegyencgyarmaton című rendezését mutatja be pénteken a marseille-i Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma (MuCem).

Az intézmény színházi programjában bemutatkozó és a múzeum tárgyaihoz készült darab szereplői Monori Lili és lánya, Székely Rozália, dramaturgja Büki Dóra, Kafka gépezetét Ágh Márton tervezte - olvasható a Proton Színház által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

Az előadásban két ember találkozik Marseille kikötőjének tranzitzónájában: egy utazó és egy tiszt. Az utazó állandó idegen, aki falat épít mindenhol; a tiszt egy különleges, már megrongálódott gépezetet üzemeltet évtizedek óta. Kérdések nélküli igazságot szolgáltat embertelen módszerekkel. Egyfajta védelem, akárcsak az örök időktől fogva folyamatosan épülő fal.

A darab olyan kérdéseket feszeget, hogy vajon egy jogtalan eljárás, egy megszokott ítélet-végrehajtás esetében meddig követhetőek a hagyományok, illetve, hogy a hit mikor válik elvakulttá és vezet személyiségtorzuláshoz.

A Proton Színház előadása Franz Kafka A fegyencgyarmaton és A Kínai Fal építése című novelláira épül.

"A Proton Színház már évek óta kapcsolatban áll a marseille-i MuCEM-mel, de csak most jött el az ideje annak, hogy együtt is tudjunk dolgozni" - idézi a közlemény Mundruczó Kornélt.

A rendező elmondta, újdonság volt számára, hogy múzeumi tárgyakhoz készíthetett előadást.

"A fő inspirációt az előzetes terepszemle során látott ülő férfi szobor jelentette, egy kortárs ikon, egy állandó megfigyelő, hős és antihős egy személyben, ő Kafka főhőse, akinek szándékai kiszámíthatatlanok" - fogalmazott a rendező.

A marseille-i előadásokat követően a Proton Színház Magyarországon is szeretné bemutatni a produkciót.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×