INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Makovecz-est a Zeneakadémián

Infostart / InfoRádió
Makovecz Imre születésének 80. évfordulója alkalmából a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfónikus Zenekar és az Etnofon Zenei Társulat ad ünnepi koncertet ad a Zeneakadémián. A részletekről Makovecz Pál, az est karmestere és a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt az InfoRádiónak.

"A műsorban két mű hangzik el. A koncert első fele Arvo Pärt Lamentate című műve lesz. Arvo Pärtre elsősorban azért esett a választásunk, mert minden kétséget kizáróan ő volt Makovecz Imre kedvenc zeneszerzője" - mondta Makovecz Pál karmester, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hozzátette: Makovecz Imre nagyon sokat hallgatta a műveit, sőt egy ízben személyesen is találkoztak a Vatikánban, Benedek pápa pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján, ahová olyan keresztény művészeket hívtak meg, akiket tevékenységük alapján a Vatikán erre a legméltóbbnak ítélt.

"Itt találkozott Arvo Pärt és az édesapám, nagy örömmel és tisztelettel köszöntötték egymást" - fűzte hozzá a kuratórium elnöke.

Makovecz Pál elmondta, hogy a koncert második felében Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás dalciklusa hangzik el, Holdudvarház meséi címmel, szimfonikus zenekari hangszerelésben.

A pénteki koncerten adják át első ízben a Makovecz Imre-díjat. Ezt a díjat a Makovecz Imre Alapítvány kezdeményezésére hozták létre, a Művészeti Akadémiával és a Kós Károly Egyesüléssel közösen.

"Nem építészeti díjról van szó, hanem a Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának ápolásáért, az itt élő népek együttélésének támogatásáért lehet megkapni, ennek a szemléletnek a következetes képviseletéért és tovább örökítéséért jár" - hangsúlyozta Makovecz Pál.

Makovecz Imre születésének 80. évfordulójáról a Magyar Művészeti Akadémia szoboravatással is megemlékezik és emlékkonferenciát is rendez. A terem befogadóképessége miatt zártkörű konferencia lesz, de az interneten, az alapítvány honlapján élő közvetítést biztosítanak az érdeklődők számára.

Hanganyag: Oláh András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk