INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb kötetekkel bővült a Nemzeti Könyvtár sorozata

InfoRádió / MTI
Hat könyvvel bővült a Nemzeti Könyvtár sorozata, az új köteteket csütörtökön mutatták be Budapesten.

A sorozat új kötetei közé tartozik Hamvas Béla Öt géniusz - esszék, Eötvös Károly Utazás a Balaton körül, Szabó Magda Abigél, a Magyar Hősök rovatban megjelent Huszárkönyv, Patai József A középső kapu - Héber költők és Illyés Gyula Hunok Párisban című műve - mondta el Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a könyvbemutatón.

A sorozat következő köteteinek megjelenése 2016. március 1-jére várható.

A Magyar Tájak rovatban látott napvilágot Eötvös Károly műve Korzenszky Richárd tihanyi perjel ajánlásával és fotóival, a Magyar Írók rovatban Szabó Magda regénye Bogárdi Szabó István református püspök, Hamvas Béla esszéi Szőcs Géza kormánybiztos és Illyés Gyula prózája Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke ajánló szavaival. A Magyar Ritkáságok rovatot bővítette Patai József kötete Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, a Magyar Hősök rovatot pedig a Huszárkönyv Hende Csaba volt honvédelmi miniszter javaslatára.

Kerényi Imre elmondta: minden könyvben ajánló és szakmai előszó is olvasható, mivel azt szeretnék elérni, hogy az íróról és az adott korról is minél több információt megtudhassanak az érdeklődők.

Hozzátette: a hat kötet megjelenésével lezárult a Nemzeti Könyvtár sorozat második hulláma, amelyben politikusok, kiemelt intézmények jelenlegi vagy egykori vezetői és egyházi méltóságok ajánlották a műveket. A harmadik hullámban 24 értelmiségi javasolja majd alkotásokat, ezen belül az első kiadványok várhatóan március 1-jén jelennek meg.

A célja szerint a magyar írott kultúra legjavát egységes sorozatba gyűjtő Nemzeti Könyvtár első köteteit 2012. október 3-án adták ki. A válogatás szempontjai az olvasmányosság, a sokszínűség és a nemzeti önbecsülés erősítése. A könyvek hét rovatba rendeződnek: magyar írók, hősök, tájak, mesék, ízek, ritkaságok és ünnepek. A sorozatban eddig összesen 49 mű látott napvilágot.

A címlapról ajánljuk