eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk

Rekordáron találhat új gazdára egy Lichtenstein-festmény

A művész esetében új árverési rekordot jelentő áron cserélhet gazdát Roy Lichtenstein egy ikonikus festménye a Christie's aukciósház novemberre meghirdetett New York-i licitjén.

Az amerikai pop-art mozgalom egyik mesterműveként számon tartott Nurse (Nővér) című alkotás leütési árának alsó határát 80 millió dollárnál (22 milliárd forint) húzta meg az aukciósház, amely szerint a festmény akár 100 millió dollárt meghaladó áron is gazdát cserélhet a november 9-i árverésen.

Ez majdnem duplája lenne a néhai művész jelenlegi aukciós rekordjának, amely 2013 májusában született a Christie's New York-i árverésén: akkor 56 millió dollárt fizettek Lichtenstein Women with Flowered Hat (Nők virágos kalappal) című 1963-as alkotásáért.

"A Nővér egyértelműen Lichtenstein három legkiemelkedőbb alkotásának egyike" - mondta Loic Gouzer, az aukciósház háború utáni és kortárs műalkotásokkal foglalkozó részlegének vezető munkatársa.

A festményen, amely a művész képregények ihlette sorozatába tartozik, egy ápolónői sapkát viselő, szőke hajú, vörös ajkú nő feje látható, aki arcán enyhe aggodalommal vagy meglepetéssel oldalra néz.

A 122 x 122 centiméteres festmény ma is olyan frissnek tűnik, mint 1964-es megszületésekor. A képet egykor Lichtenstein Marilyn Monroe-t ábrázoló munkájával együtt állították ki, azután, hogy a híres pop-art gyűjtő, Leon Kraushar megvásárolta.

Jelenlegi tulajdonosa egy 1995-ös aukción jutott hozzá 1,65 millió dollárért.

Az 1997-ben elhunyt Lichtenstein számára meghatározó inspirációs források voltak a reklámok, a képregények és popkultúra.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×