INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Rekordáron találhat új gazdára egy Lichtenstein-festmény

InfoRádió / MTI
A művész esetében új árverési rekordot jelentő áron cserélhet gazdát Roy Lichtenstein egy ikonikus festménye a Christie's aukciósház novemberre meghirdetett New York-i licitjén.

Az amerikai pop-art mozgalom egyik mesterműveként számon tartott Nurse (Nővér) című alkotás leütési árának alsó határát 80 millió dollárnál (22 milliárd forint) húzta meg az aukciósház, amely szerint a festmény akár 100 millió dollárt meghaladó áron is gazdát cserélhet a november 9-i árverésen.

Ez majdnem duplája lenne a néhai művész jelenlegi aukciós rekordjának, amely 2013 májusában született a Christie's New York-i árverésén: akkor 56 millió dollárt fizettek Lichtenstein Women with Flowered Hat (Nők virágos kalappal) című 1963-as alkotásáért.

"A Nővér egyértelműen Lichtenstein három legkiemelkedőbb alkotásának egyike" - mondta Loic Gouzer, az aukciósház háború utáni és kortárs műalkotásokkal foglalkozó részlegének vezető munkatársa.

A festményen, amely a művész képregények ihlette sorozatába tartozik, egy ápolónői sapkát viselő, szőke hajú, vörös ajkú nő feje látható, aki arcán enyhe aggodalommal vagy meglepetéssel oldalra néz.

A 122 x 122 centiméteres festmény ma is olyan frissnek tűnik, mint 1964-es megszületésekor. A képet egykor Lichtenstein Marilyn Monroe-t ábrázoló munkájával együtt állították ki, azután, hogy a híres pop-art gyűjtő, Leon Kraushar megvásárolta.

Jelenlegi tulajdonosa egy 1995-ös aukción jutott hozzá 1,65 millió dollárért.

Az 1997-ben elhunyt Lichtenstein számára meghatározó inspirációs források voltak a reklámok, a képregények és popkultúra.

A címlapról ajánljuk