eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elkészült a világ legnagyobb Koránja

Öt év alatt készítette el egy afgán kalligráfus a világ állítólag legnagyobb Koránját, mintegy jelezve, hogy Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai túlélték az utóbbi harminc év háborúit is.

A 2,28-szor 1,55 méter nagyságú kötetet az afgán vallási minisztérium nyilvánította a világ legnagyobb Korán-példányának. A korábbi rekordot egy 2 x 1,5 méteres kiadvány tartotta, amelyet tavaly mutattak be az oroszországi Tatárföldön.

A kabuli kulturális központban elhelyezett Korán 500 kilogrammot nyom. Lapjai vászonból és papírból készültek, borítójához 21 kecske bőrét használták fel. Elkészítése félmillió dolláros ráfordítást igényelt.

A szent iratot alkotó hithű muzulmán kalligráfus mester, Mohammad Sabir Khedri kilenc tanítványával együtt dolgozott a különleges mű óriási lapjainak színpompás és számtalan szimbólumot felvonultató díszítésén. "Annyi ízléses színt akartam felhasználni, amennyit csak lehetett, hogy a szent könyv csodálatos legyen" - közölte a mester, akinek munkáját egy külön szobában helyezték el.

Khedri két éven át titokban tartotta a könyv megszületését. A munkát ugyanis már 2009-ben befejezte, de a hozzá tervezett kiállító helyiséget csak 2012 elejére sikerült felépíteni. A Korán most abban a nyolcvanas években alapított kulturális központban kapott helyet, amelyben egykor 50 ezer kötetes könyvtáron kívül egy gyógyászati központ és afgán kézműves - például szőnyegszövést oktató - iskolák székhelye is volt. A polgárháborúban mindez elpusztult, de 2001-ben az egykori alapító nekilátott, hogy újjáteremtse.

Az óriási Korán elkészítése a központot alapító apja álma volt - mondta el Farkhuda Zahra Naderi afgán parlamenti képviselő, aki ugyancsak támogatta az újjáépítő munkát és egy a korábbinál kisebb könyvtár megteremtését.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×