eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ember tragédiája jeltolmáccsal

Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt főszereplésével mutatják be Madách "Az ember tragédiája" című drámáját július 1-én és 2-án, a 80. Szegedi Szabadtéri Játékok nyitányaként. A Vidnyánszky Attila által rendezett előadást akadálymentesített környezetben, jeltolmácsolással kísérve játsszák a szegedi Dóm téren.

Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással Magyarországon: a Szegedi Szabadtéri Játékokon Az ember tragédiája című előadást így láthatják a nézők július 1-jén.

A siketeket segítő jeltolmácsok a 90 decibel Project segítségével működnek közre az előadáson - mondta Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója. Mint elhangzott, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt: a nézőtéren - összesen 120 szék környezetében - az idei évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, amely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem a fesztivál valamennyi nyári produkciója esetében.

Bátyai Edina felajánlotta, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szervezésében a szövetség tagjai július 1-jén ingyenesen nézhetik meg a mű bemutatóját. Kitért arra is, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa segíti.

Bonecz Ervin, a 90 decibel Projekt vezetője elmondta: jelenleg tizenegy színházzal van megállapodásuk, és bízik abban, hogy további teátrumok is csatlakoznak a projekthez.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 80. jubileumi évadának nyitóelőadására a jelnyelvi tolmács a színészekkel és Vidnyánszky Attila rendezővel együtt készül. A Dóm téri próbákon az előadás jeltolmácsa, Vörös Krisztina mellett az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor is részt vesz. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhetik a jelelést a nézők.

Vidnyánszky Attila, Az ember tragédiája rendezője hangsúlyozta: ez számára a leginspirálóbb színpadi mű, már az is ünnep, ha színpadra állíthatja. Hozzátette: rendezésében a komor hangulat helyett az életigenlés erősödik fel, és Éva szerepét - alakítója Ónodi Eszter - hangsúlyosabbnak szánja.

Szólt arról, hogy a korábban a beregszászi társulattal készített előadásból bizonyos elemeket átemel, de a szegedi teljesen új előadás lesz. Hangsúlyozta: a Dóm tér diktátuma olyan erős, olyan kihívás elé állítja ekkora közönség megszólítása, hogy mindent újra kell gondolnia.

A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy Madách megadja a kulcsot a történelmi színek ábrázolásához, amikor álomképeknek nevezi őket. "Álomképeket viszünk színre, a történetek elmesélésének bátrabb, az asszociációkra építő megvalósítását tervezzük" - fogalmazott Vidnyánszky Attila. A díszletet és a jelmezt Alexander Belozub tervezte, a koreográfus Gemza Péter, a produkció zeneszerzője pedig Verebes Ernő.

A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének volt ügyvezető igazgatója, a projekt fővédnöke a kezdeményezés jelentőségéről szólva kiemelte: nagyon sok siket és nagyothalló szeretne színházba járni, de eddig nem tehette, most itt van a lehetőség számukra. Úgy vélte, a projekt segítségével rendszeressé válhat az előadások jeltolmácsolása országos szinten.

A darab szereplői közül Ónodi Eszter, az Ádámot alakító Rátóti Zoltán, a Lucifert megformáló Trill Zsolt, Blaskó Péter, Gáspár Sándor, valamint Hobo (Földes László) is részt vett a sajtótájékoztatón. A színészek jeltolmácsolással kísérve adták elő a Tragédia egy részletét.
A Tragédia fontos hagyományt képvisel Magyarország legnagyobb nyári színházi fesztiváljának történelmében, "csúcstartó" a szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben tizenhat évad során összesen 61 előadásban láthatták a nézők.

Az ünnepi előadásban a debreceni színház és a beregszászi társulat színészei mellett több szerepben lép színpadra Cserhalmi György, Blaskó Péter és Hobo is, utóbbinak az előadás zeneszerzője, Verebes Ernő egy dalt is írt, amelyet a londoni színben fog előadni.

Az alkotók monumentális díszlettel készülnek: az emberiség történetének pergamenje lesz a központi díszletelem, amelyet tizenöt méter magasra terveztek, a díszletelem tetején foglal majd helyet az Úr. Innen, a tejutat szimbolizálva futtatják le szintén tizenöt méter hosszú szakállát.

A színészek és az alkotók május 23-án kezdték a próbákat, az előadást július 1-jén és 2-án láthatják a nézők Szegeden.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×