eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felújítják a budai Vár-barlang rendszerét

Felújítják a budai Vár alatt húzódó barlangrendszer járatait, amellyel igyekeznek megszüntetni az itt észlelhető omlásveszélyt - jelentette be Nagy Gábor Tamás, Budapest I. kerületének polgármestere.

A polgármester elmondta: a második világháború idején "Budapest ostromának egyik tragikus helyszíne volt" ez a barlangrendszer, amelyet az ötvenes-hatvanas években elhanyagoltak. A várnegyedben a nyolcvanas években jelentkeztek az első útsüllyedések.

Nagy Gábor Tamás megemlítette: a rendszerváltástól 2004-ig összesen 410 millió forintot költött az önkormányzat és az állam a barlangrendszerre, amely a magyar állam tulajdonában van, az önkormányzat pedig egyes részeit ingyenesen használhatja. 2008-ban a természetvédelmi törvény módosításával a barlangrendszer vagyonkezelői joga a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságához került, velük közösen tavaly októberben adtak be egy uniós pályázatot, az elnyert támogatásról szóló szerződést pedig idén nyáron írták alá.

A polgármester kiemelte: komoly forgalomtechnikai fennakadásokat nem okoznak majd a munkálatok. A teljes körű felújítást még ez a projekt sem tudja megoldani, mert előkerülhetnek váratlanul is újabb üregek, ahogy erre idén nyáron is volt példa - emlékeztetett.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója közölte: a munkálatok a mészkőből álló barlangrendszer állagmegóvására irányulnak majd. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló projekt a mintegy 200 kisebb-nagyobb-barlangból álló rendszer statikai helyreállítását célozza többek között a Bécsi kapu tér és a Táncsics utca alatt.

Mint mondta, az üregrendszerben geodéziai felmérésekre alapozzák a majdani munkálatokat. A kivitelezés jövő tavasszal kezdődik, amely a statikai állagmegóváson túl egyebek mellett az itteni szellőzőrendszer és a bejáratok felújítását, illetve a vízelvezető csatornarendszer kitakarítását is magában foglalja.

Az előreláthatóan 2012. júniusig tartó munkálatoknak 370 millió forintos költségvetése van, ebből 358 millió vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat állja. "Talán sikerül megmentenünk ezt a kiemelkedő természeti kincsünket", és a műemlék épületek közvetlen veszélyeztetettsége is megszűnik - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×