INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fesztiválért vetélkednek a nagy német városok

InfoRádió / MTI
Még csaknem háromnegyed év van hátra az Euróvízió jövő évi dalversenyéig, de Németország városai között máris megindult a vetélkedés a rendezés jogának elnyeréséért. Az utolsó pillanatban Berlin is benyújtotta pályázatát, így összesen négy város,Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Hannover van versenyben a 2011. május 14-én tartandó dalfesztivál rendezéséért.

A vetélkedés teljesen nyitott - ha csak az nem minősül helyzeti előnynek Hamburg szempontjából, hogy a dalfesztivál rendezésével megbízott Északnémet Rádió (NDR) székhelye a Hanza-városban van.

Hamburg mellett szólhat az is, hogy évente az euróvíziós versenyhez kapcsolódva minden évben utcabált rendeznek a Reeperbahnon. A város híres-hírhedt utcája ráadásul tele van éjjeli mulatókkal és bárokkal, ahol a Song Contest közönsége kedvére szórakozhatna a dalfesztivál után.

Berlin esélyeit talán az növeli, hogy hatalmas és igen kreatív zenei háttérrel rendelkezik. A város közismerten lezser, ami jól illik Németország új, könnyed imázsához - érvelt a Die Welt című lapban Tim Renner zenei producer.

Európai ismertség szempontjából Berlin minden más várost leköröz - éppen emiatt tartotta az MTV is első videódíja átadásának ünnepségét a német fővárosban. Hátránynak bizonyulhat viszont a városi tömegközlekedés egyik fontos intézményének, a gyorsvasútnak (S-Bahn) a gyakori üzemzavara.

Hannover fő ütőkártyája, hogy az idei győztes Lena Meyer-Landrut hannoveri illetőségű - és jövőre is indulni fog a dalfesztiválon. Az alsó-szászországi tartományi székváros emellett már 2000-ben, az Expo rendezésével nemzetközi ismeretségre tett szert.

Egyúttal bebizonyította, hogy infrastruktúrája képes nagy számú vendég fogadására és nívós ellátására. Hátránya a városnak, hogy imázsa az Expo dacára meglehetősen poros; alig akad ott nemzetközi visszahangot kiváltó esemény. A helyi zenei és klubélet finoman szólva is áttekinthető...

Düsseldorf volt egyike annak a tíz európai városnak, ahol flashmobot rendeztek az idei dalverseny estéjén: a Burgplatzon több ezer ember táncolt, és élvezte az oslói vetélkedő egyenes közvetítését.

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány székhelye jelentős tapasztalattal rendelkezik nagyszabású események szervezésében, és infrastruktúrája is fejlett. Hátránya viszont a neve: egyrészt az ü betűt számos európai nyelven nem lehet kiejteni - ráadásul a város nevében az utótag (Dorf) voltaképpen falut jelent, amiről aligha asszociál bárki is a nagyvilágra.

A címlapról ajánljuk