eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jankovics Marcell: Meg kell szüntetni az aránytalanságokat

A vidéki és a határon túli kezdeményezések támogatásának növelését tűzte ki célul a Nemzeti Kulturális Alap új elnöke. Jankovics Marcell az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: el kellene érni, hogy végre ne csak a budapesti szervezésű események tegyenek szert országos ismertségre.

Biztosítani kell az egyensúlyt a budapesti, vidéki és határon túli pályázatok finanszírozásában - mondta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Jankovics Marcell, aki augusztus 2-a óta tölti be a posztot, arról beszélt: mivel a fővárosból rendszeresen országos terítésű programokat szerveznek, érthető, hogy oda több támogatás jut, a különbség azonban aránytalan.

Az NKA elnöke példaként említette, hogy míg a 2010-ben eddig megítélt összegekből a fővárosi pályázók 3,2 milliárd forintot kaptak, addig vidékre csak 1,7 milliárd került, a határon túliaknak pedig mindössze 110 millió jutott.

Ez az eltérés akkor különösen szembetűnő, ha hozzátesszük azt is, hogy vidékről nem fele annyi pályázat érkezik, mint a fővárosból, vagyis egy vidéki pályázat általánosan kevesebbet kap, mint egy budapesti. És ugyanez igaz a határon túli jelentkezőkre is - magyarázta Jankovics Marcell, aki múlt heti sajtótájékoztatóján ismertette további terveit.

Ezen a téren három fontos tennivalója van az NKA-nak: arányosabban kell elosztania az összegeket, jobban meg kell ismertetnie a pályázati lehetőségeket a vidékiekkel és a határon túliakkal, illetve el kell érni, hogy ne csak a budapesti szervezésű események tegyenek szert országos ismertségre - mondta a szervezet elnöke.

Jankovics Marcell arról is beszélt, hogy újra működésbe kellene hozni a határon túli kulturális alapokat, ám amíg ez nem történik meg, a Nemzeti Kulturális Alap feladata támogatni az olyan pályázókat, akik azoktól a szervezetektől számítanának hozzájárulásra.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×