eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megjelenése előtt siker lett Murakami új könyve

Hivatalosan még meg sem jelent, nem tudni, hogy miről szól, de elővételben máris az összes példány elkelt Japán egyik legnépszerűbb és külföldön legismertebb írója, Murakami Haruki új művéből. Az 1Q84, amit japánul 1984-nek is lehet érteni, néhány könyvesboltban már feltűnt és világszerte lázban tartja a Murakami-rajongókat.

Újabban a YouTube a legjobb fokmérője annak, ha valaki körül kultusz alakul ki, és ez Murakami Harukira különösen igaz. A videó-megosztó oldalon például találni olyan klipet egy brit mini-tévésorozatból, amelyben az egyik színinövendék olvas fel a Felhúzható madár krónikája című könyvéből.

Fent van az oldalon, a Vacsora Murakamival című dokumentumfilm részlete is, míg mások egy percben foglalják össze Murakami munkásságát, vagy egyik novellája nyomán "a 100 százalékosan ideális lányról" elmélkednek.

A könyveiben a nyugati pop- és klasszikus kultúrát a japánnal elegáns természetességgel ötvöző szerző legújabb kötete hivatalosan pénteken jelenik meg.

Promóciós fogásként a kiadó eltitkolta, hogy miről is szól a könyv, és a csak a címét tette közzé: 1Q84, ez japánul kiejtve 1984-et is jelent. A Sincsoszta japán kiadó kezdetben 380 ezer példánnyal akart a piacra lépni, de máris 480 ezerre emelték az első kiadás példányszámát.

Egyes tokiói könyvesboltokban már szerdán, a világpremier előtt megjelent az 1000 oldalas és 38 dollárba kerülő könyv. "Mindegy, miről szól, olyan sokat vártam rá. A művei értékeket közvetítenek, emberiek és intelligensek" - mondta egyik rajongója, a 45 éves Szato Micsió, miután megvette a kötetet.

Murakami külföldi olvasói egyelőre tűkön ülnek, mert a kiadó nem tudja megmondani, mikor készül el például az angol fordítás. A Kafka a tengerparton, a Norvég erdő és a Szputnyik, Szívecském Magyarországon is nagy siker volt.

A fordításra még várni kell

A reneszánsz embernek számító, zenerajongó, maratoni futó Murakami egy ideig élt az Egyesült Államokban és a Princeton egyetemen is tanított. A realizmust és a fantáziavilágot keverő munkái otthon és külföldön is megosztják a kritikusokat. Egy német irodalmi tévéműsor egyik állandó vendége például 12 év után távozott egy Murakami miatt kirobbant vita kapcsán.

Murakami 1994-ben ugyanakkor egyik leghangosabb hazai bírálójától, a Nobel-díjas Oe Kenzaburótól vette át a Jomiuri irodalmi-díjat. Sokak szerint egyébként Murakaminak is esélye van az Nobel-díjra.

Murakami az idén kisebbfajta vihart kavart, amikor a gázai hadművelet idején elfogadta a társadalmi, politikai kérdésekről és az emberi szabadságról írókat jutalmazó Jeruzsálemi-díjat. Az ünnepségen azonban bírálta a katonai fellépést, és azt mondta: "Mindnyájunknak élő lelke van, a rendszernek azonban nincs... A rendszer néha életre kell és megöl minket, vagy mások módszeres megölésére kényszerít... Nem hagyhatjuk, hogy a rendszer kihasználjon bennünket".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×