eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hollywood hercege - Tony Curtis életrajza a könyvfesztiválon

Hollywood hercege címmel jelenik meg a 16. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra Tony Curtis életrajzi kötete. Ez alkalomból a magyar származású amerikai filmszínész festményeiből is kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában, amelyet április 30-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Hollywood hercege 2008-as amerikai bemutatóját követően elsőként magyar fordításban jelent meg Tony Curtis önéletrajzi könyve. A világhírű színész, aki olyan embereket mondhatott barátainak, mint John F. Kennedy, Frank Sinatra vagy Cary Grant, könyvében különösen gyermekkorára és pályafutásának első évtizedeire emlékszik vissza.

A könyv megírását, amiben egy fiatal szerző is segítette, a 84 éves színész nem tartotta nehéz feladatnak: "Könyvet írni egyszerű. Ha van egy gondolatod, leírod. Ha több van, többet írsz. Végül pedig lesz egy könyved" - fogalmazott.

Életére és pályafutására visszatekintve Tony Curtis nagyon boldog és nagyon szerencsés embernek tartja magát. "Jóképűnek születtem, ez nem ártott, és ahogy megöregedtem, rájöttem, hogy eszem is van, és ezt ki is használtam. Szerencsésnek tartom magam, és remélem, hogy a szerencsés helyzetemnek köszönhetően talán egy kis mosolyt is tudok csalni az önök arcára."

Az eredetileg Bernard Schwartz néven anyakönyvezett Tony Curtis élete első öt évében New York Bronx negyedében csak magyar szót hallott, és kezdetben az angol volt számára az idegen nyelv.

A színész nagy szegénységből jutott el Hollywood sztárjai közé, és mindig is büszke volt magyar származására. Ennek fontosságáról a következőket mondta: "Az egyik legnagyobb örömöm az életben, hogy magyar vagyok. Gyermekkorom nehéz éveiben ez adott erőt és bátorságot ahhoz, hogy előre tudjak lépni."

Magyar nyelvtudásának Tony Curtis a sajtótájékoztatón is bizonyságát adta.

A magyar közönség szombaton délután három és öt óra között a Millenáris Teátrumban pódiumbeszélgetés és dedikálás keretében találkozhat Tony Curtisszel, festményei pedig április 30-ig tekinthetők meg a Virág Judit Galériában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×