eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Díjátadók, kareoké és betekintés a kulisszák mögé a Színházi Világnapon

A színház nemzeteket és embereket összetartó és összehozó erejét a Nemzetközi Színházi Intézet felhívására 1962 óta ünneplik meg március 27-én. A Színházi Világnap alkalmából pénteken egész napos nyitott színházi rendezvényekkel várja a közönséget a Bárka Színház. Az érdeklődők többek közt betekinthetnek a kulisszák mögé, megismerhetik a Bárka Színház következő évi programját és kipróbálhatják magukat a szerepekben is.

A Nemzetközi Színházi Intézet 1961-ben kezdeményezte a Színházi Világnap megalapítását. Egy évvel később, a Párizsban megrendezett Nemzetek Színháza ünnepségsorozat első napján tartották az első Színházi Világnapot.

Az évente megrendezett eseményen ingyenes színházi előadásokkal, szakmai fórumokkal, díjkiosztókkal, közönségtalálkozókkal és más színházi eseményekkel ünneplik világszerte a színházművészet közösségteremtő szellemét.

Az alkalomra minden évben egy kiemelkedő színházművész, író vagy rendező világnapi üzenetet ír, amelyet az előadások előtt olvasnak fel. Az első üzenetet Jean Cocteau írta, az évek során többek között Arthur Miller, Laurence Olivier, Eugene Ionesco és Maurice Béjart is megfogalmazta gondolatait. Idén Augusto Boal brazil drámaíró-rendező üzenetét ismerheti meg a színházak közönség március 27-én.

Több Budapesti helyszínen egész napos rendezvények várják a színházszerető közönséget, a Bárka Színházban és az Új Színházban is nyitott napot rendeznek.

Az Üllői úti teátrumban délelőtt 10 órától középiskolásoknak rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat, délben a színészekkel közös kávézáson és társasjátékozáson vehetnek részt az érdeklődők, délután négy órától pedig a színház gyerekszínészeivel együtt improvizálhatnak a fiatalak a Bárka Színház ifjúsági darabjaiban, mint A legyek ura, az Iskola a határon, a Pál utcai fiúk vagy az Istentelen ifjúság.

Háromnegyed hatkor Seress Zoltán igazgató a következő évad tervezett előadásairól számol be, majd az esti előadás után a Piaf Piaf előadáshoz kapcsolódva színházi kareokéban próbálhatják ki magukat a vállalkozó kedvűek, végül hajnalig tartó buli zárja az estét.
A
z Új Színházban délelőtt 11 órától Márta István igazgatót lehet faggatni, majd déltől Goldoni: Nyári kalandok című előadásának próbáiba lehet betekinteni. Délután háromtól szintén Márta István vezetésével kulisszajáráson vehetnek részt a színház iránt érdeklődők, majd négy órától a stúdiós növendékek mutatkoznak be.

A Vígszínházban idén is megtartják a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos jótékonysági gálaestjét, amely bevételeivel és a felajánlott honoráriumokkal a pályakezdő és idős színészeket támogatja. Az esten átadják többek között a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdők Soós Imre-díját, a magyar színházművészet nemzetközi népszerűsítőinek járó Hevesi Sándor-díjat, a kiemelkedő előadóművészeti teljesítményekért járó Mensáros László-díjat és a Psota Irán által alapított Vámos László-díjat.

Szerző: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×