eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Stradivarin játszik Joshua Bell a Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjén

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóhangversenyeként Joshua Bell amerikai hegedűművész és a Camerata Salzburg ad koncertet péntek este a Művészetek Palotájában. A hangversenyen Csajkovszkij hegedűversenye és Beethoven hetedik szimfóoniája lesz hallható, Joshua Bell pedig egy 4 millió dolláros Stradivari hegedűn játszik majd.

A 41 éves amerikai hegedűművész zeneszerető családba született, abszolút hallására így hamar fény derült, és öt éves korában már meg is kapta első hegedűjét.

Az amúgy hétköznapi életet élő Joshua Bell tizennégy éves korában már szólistaként közreműködött a Riccardo Muti vezényelte Philadelphia zenekar hangversenyén. Később a bloomingtoni Indiana Egyetem zeneművészeti tanszékén tanult, ahol mestere Josef Gingold volt, és ahol többek között Starker János csellóművész is oktatott.

Az elmúlt négy évtizedben számos neves szimfonikus zenekarral és kamaraegyüttessel is fellépett, de szívesen vezényel, ír kádencákat, és olyan filmzenék előadójaként is közreműködött, mint A vörös hegedű vagy a Hölgyek levendulában. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Camerata Salzburggal közös koncertprogramján szerepel Csajkovszkij hegedűversenye, erről Joshua Bell elmondta: szeretné a darabot minél autentikusabb módon előadni:

"Az előadók gyakran sok Auer Lipót (1845-1930 - magyar származású hegedűművész, tanár, zeneszerző és karmester - a szerk.) által beillesztett változtatást játszanak, és kihagynak részeket. Ezt én nem szeretem, próbálok inkább közelíteni ahhoz, amit Csajkovszkij írt. De ennek nem a hitelesség az oka, nem hiszek abban, hogy a kotta egyfajta fundamentalista biblia lenne. Csak azt teszem, ami szerintem jobban hangzik és aminek több értelme van" - mondta a művész

Joshua Bell a hangversenyen egy közel 300 éves Stradivari hegedűn fog játszani, amit előző tulajdonosától, Bronyiszlav Hubermantól kétszer is elloptak. Joshua Bell saját korábbi Stradivariját is eladta, és összesen négy millió dollárt fizetett a hangszerért. A váltás okáról a művész a következőket mondta:

"Nem mondhatom, hogy ez a hegedű jobb, ahogy az ember az új feleségére sem mondhatja, hogy jobb a réginél. Néha hiányzik is a régi. Az arany korszakban készült, 1713-ban, ezeknek a legédesebb és legerősebb a hangja. De nem tudhat mindent egy hegedű. Meg kell találni, mik a legjobb arányok egy hangszer tulajdonságai között" - fejtette ki

Joshua Bell és a Camerata Salzburg ma este fél nyolckor, Louis Langrée francia karmester vezényletével lép fel a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×