eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sándor Pál: A díjakat nem kapják, hanem adják

Régi idők focija, Ripacsok, Szerencsés Dániel - csak néhány az emlékezetes filmek közül, amelyeket Sándor Pál rendező jegyez, aki "az egyetemes és a hazai filmművészetet egyaránt gazdagító alkotásaiért, sokoldalú művészi pályája elismeréseként" Kossuth-díjban részesült. A rendező az InfoRádiónak azt mondta: új filmen gondolkodik, amely a szeretetről, az életigenlésről mesél majd.

Örül a Kossuth-díjnak?

Az ilyen elismerés számomra azt jelenti, hogy rendben vannak a dolgok. Az embernek megsimogatják a fejét, és azt mondják, hogy Kossuth. De volt egy Makláry Zoltán nevű zseniális színész, aki azt mondta, hogy a díjakat nem kapják, hanem adják.

18 év után forgatta le új filmjét: 2007-ben a Filmszemlén debütált a Noé bárkája. Mire várt: a feltételekre vagy az ötletre?

Nem jutott eszembe semmi. Addig azzal foglalkoztam, hogy megfejtsem azt a világot, amelyikbe belekeveredtünk, azt a hihetetlen nagy változást föl tudjam dolgozni, hogy a szocializmusból átlendültünk a kapitalizmusba. Kellett egy jelentős idő arra, hogy én ezt el tudjam magamba rendezni, hogy hova keveredtem, hova keveredtünk. Én csak úgy tudok filmet csinálni, ha körülbelül érzékelem azt, mi történik velem, mi történik velünk, és ezekből miről érdemes beszélni.

Tehát valahogy bele kell találni a korba is?

Meg kell érezni azt, hogy mi van, hogy vagyunk emberek egymással, mi történt velünk. Érezni kell azt a valóságot, amelyikből az ember megpróbál valamifajta celluloidra rögzített mozit csinálni. Elvoltam, mint a befőtt akkor is. A filmrendezés hiánya akkor tör rám, ha valami összecsomósodik bennem, ha valami olyan dolog kezd izgatni, amit abból a világból, amit az ember megél, le tud szűrni saját magának. Előbb bennem kell rendnek teremtődnie, és ez a rend több-kevesebb sikerrel aztán a vászonra kerül.

Gondolkodik-e most valamilyen ötleten vagy elsősorban most a produceri munkájának él?

Természetesen gondolkodom egy következő filmen, mert a világon a legjobb dolog filmet rendezni. Az is nagyon jó, ha az ember másoknak segít és másoknak megpróbál valamifajta lehetőséget biztosítani, hogy filmhez jussanak, de vagyok olyan önző, hogy úgy gondoljam: mégiscsak az a legjobb, ha filmet csinálok, filmet rendezek. Gondolkodom egy következő filmen, és reményeim szerint a jövő év második felében jelentkezem majd olyan forgatókönyvvel, amiből filmet lehet csinálni.

Ön írná ezt a forgatókönyvet?

Van egy állandó forgatókönyvíró társam, Tóth Zsuzsa, és együtt gondolkodunk a filmen. De van egy-két olyan fiatal és tehetséges forgatókönyvíró, akik olyan dolgokat tudnak erről a világról, és olyanban tudnak nekem segíteni, amelyeket én kevésbé ismerek vagy kevésbé érzékelek.

A rendszerváltás óta egészen más a gondolkodásmód, más ez a fiatal generáció, más típusú filmeket készít.

Megnyugtató érzés volt bizonyos értelemben, hogy közel hetvenezer néző látta a Noé Bárkáját. Nyilván én szeretem ezt a filmemet, de nagyon tanulságos volt egy következő film elkészítésében.

Például miben?

Én mindig az emberi kapcsolatokról csinálok és csináltam filmet, és a következő is erről fog szólni. De van két olyan elem, amit én nagyon fontosnak tartok. és úgy vélem, ma hiánycikk. Az egyik a humor. Nem a viccről beszélek, hanem arról, hogy én mindig a világot egy kicsit kancsal módon látom, vagyis mindig sokféle tükrözésben. Szeretem, ha a néző beül a filmjeimre, és el-elmosolyodik vagy fel-felnevet. A másik pedig a szeretet, az egymás megbecsülése. Azok a filmek, amelyek most készülnek és "trendik", hideg filmek. Ha én filmet készítek, akkor az az a szeretetről és az életigenlésről szól. Arról, hogy mindennek ellenére jó élni, és mindennek ellenére meg kell és meg tudjuk találni az életben azokat a pillanatokat, amely jól esnek. Ez lehet egy simogatás, lehet két ember egymásra nézése vagy egymás segítése. Alapvetően erről fog szólni a következő filmem.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×