eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Bacsó Péter megelőzte korát" - a pályatársak a rendezőre emlékeznek

Pályatársai szerint Bacsó Péter már akkor közönségfilmeket csinált, amikor itthon ez még nem volt divat. Bacsó 1950-től szerdai haláláig dolgozott a magyar filmiparban.

"Bacsó Péter több szempontból is megelőzte a korát, már akkor úgynevezett közönségfilmeket csinált, amikor ez itthon még nem volt divat" - emlékezett a tegnap elhunyt rendezőre Báron György filmesztéta. Pályatársa, Mészáros Márta azt emelte ki, hogy Bacsó Péter különleges, összetett tehetség volt, aki együtt "lélegzett a szakmával". Rég beteg volt, de iszonyúan küzdött, mert szeretett élni, ez látszik filmjeiben is - fogalmazott.

Az 1928. január 6-án Kassán született rendező 1950-ben kapta kézhez diplomáját, s azonnal dramaturgi állást kapott a Filmgyártó Nemzeti Vállalatnál. Pályája forgatókönyvíróként kezdődött Fábri Zoltán 1958-ban készült Édes Anna című filmjében. Rendezőként 1963-ban mutatkozott be a Nyáron egyszerű című lírai alkotással, amely az akkori fiatalok életével, gondolkodásmódjával, magatartásformáival foglalkozott. Az igazi kiugrást a Fejlövés hozta meg számára, amelyben a fiatalok öngyilkossági hajlamának mozgatórugóit kutatta.

Bacsó Pétert igazán a szatíra mestere volt. A műfaj kultuszfilmjévé vált A tanú című alkotása, amely a koncepciós perek dermesztő világát ábrázolta tragikomikus felfogásban. A film tíz évig dobozban porosodott. A folytatást, Pelikán gátőr rendszerváltás utáni kalandjait Megint tanú címmel 1994-ben forgatta le.

Az ötvenes évek személyi kultuszának szatirikus megjelenítése a Te rongyos élet, a Titánia, Titánia, vagy a Sztálin menyasszonya. Az egyén és a történelem viszonyával foglalkozott a Hány az óra, vekker úr? című filmben. A kilencvenes évek Magyarországának kaotikus állapotairól szól a Balekok és banditák.

Tevékenységét 1972-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 1998 óta volt birtokosa a Magyar Köztársaság középkeresztjének, 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere lett, 2006-ban a Budapest Díszpolgára elismerésben részesült. Filmjeit több külföldi fesztiválon is jutalmazták. Idén januárban vette át a Magyar Filmszemle életműdíját, amelyről úgy vallott: ő csak filmeket akart csinálni, eszébe sem jutott, hogy életművel "bíbelődjön".

Bacsó Péter hosszan tartó betegség után, 81 éves korában hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×