eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mibe fektessük pénzünket? Már a műkincsek sem értékállók?

Mibe érdemes fektetni gazdasági válság idején? Sokakat foglalkoztat a kérdés mostanában, hiszen a korábban nagy haszonnal kecsegtető ingatlanüzlet vagy a részvénypiac már kevéssé vonzó. Sokan a műkincsekben bíztak, egészen mostanáig.

Nemrég azonban egy nagy-britanniai aukción 4 millió fonttal (1,3 milliárd forint) a remélt ára alatt tudtak értékesíteni egy Monet-festményt. Az alkotás 11,2 millió fontért talált gazdára.

Az impresszionista művész 1876-ban készített, A réten című alkotása (Dans la Prairie), amelyen egy réten heverésző napernyős nő látható, a Christie's aukciós ház londoni árverésén talált gazdára. A képért nagyjából 15 millió fontot reméltek a tulajdonosai, ám az csak 11,241 millió fontért talált gazdára.

Eközben nem sikerült eladni a festő egy másik alkotását, a La Promenade d'Argenteuil címet viselő művet, amelyért 5 millió fontot vártak tulajdonosai.

De nem Monet az egyetlen, akinek nem kapkodnak mostanában az alkotásaiért. Hasonló történt nemrég Renoir és Matiesse képeivel is, amiket ugyancsak valamivel a remélt ár alatt sikerült értékesíteni. Paul Gauguin egyik képe (Les Dindons, Pont-Aven) ugyanígy áron alul kelt el, mint ahogy egy Sisley-alkotás és egy Henry Moore-szobor is.

A későbbi alkotók festményeinek tulajdonosai is félhetnek vagyonuk elértéktelenedéséről, az impresszionistákhoz hasonlóan járt például egy Joan Miro- és egy Modigliani-alkotás is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×