eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Prima Primissima: Csoóri Sándor, Koncz Zsuzsa és Halász Judit is nyert

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. A közönségdíjat Halász Judit színművésznő kapta.

Az irodalom kategóriában Csoóri Sándor író, költő kapta a díjat Rakovszky Zsuzsát és Réz Pált megelőzve, míg a színház- és filmművészet kategória díjazottja Markó Iván táncművész, koreográfus lett.

Díjat nyert Keleti Éva fotóriporter a képzőművészet kategóriában, a tudomány kategória győztese pedig Pusztay János nyelvész lett.

Az oktatás és köznevelés kategóriában Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság házfőnöke kapta az elismerést, az építészek között pedig Novák István lett a győztes.

A zeneművészet díjazottja Koncz Zsuzsa előadóművész, a sajtó kategória legjobbja pedig Szegő András újságíró lett. A népművészet és közművelődés kategória díját a Muzsikás Együttes kapta, a sportban pedig a Veszprém kézilabdacsapata végzett az élen.

A közönségdíjat Halász Judit színművésznő, az idén először kiosztott televíziós különdíjat pedig a Magyar Televízió kapta.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a világban és Magyarországon zajló pénzügyi válság idején különösen örül annak, hogy létezik a Prima Primissima Díj. Amikor gazdasági megszorításokkal kell szembenézni, sokkal kevesebb pénz jut a tudomány, a köznevelés és a kultúra támogatására - mondta.

Hozzátette: miközben a mai világban az emberek többsége elveszik az anyagi javak hajszolásában, azokat díjazták, akik a többség értékítélete alapján kitartásukkal, alkotói elkötelezettségükkel, kimagasló teljesítményükkel Magyarország szellemi vagyonát és hírnevét gyarapították.

A korábbi és mai díjazottak olyan területeken dolgoznak és alkotnak, ahol kimagasló eredményt sokszor egy élet megfeszített munkájával tudnak elérni, így válhatnak példaképekké a társadalom és a fiatalok számára. A díjazottak karakterükkel, kitartásukkal igazodási pontot jelentenek a mai értékválságos világunkban az egész ország és a felnövekvő nemzedékek számára - hangsúlyozta Csányi Sándor.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével.

A magándíj azzal a céllal jött létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést. Az első Prima Primissima Díjakat 2003 decemberében adták át.

Évente tíz kategóriában összesen harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelölnek a Prima Primissima Díjra. A gála napján választják ki minden kategóriában a három prima közül a primissimát, aki 50 ezer euró díjazásban részesül. A primák díja 10 ezer euróval jár.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×