eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar díjnyertes a Cannes-i Filmfesztiválon

Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve kapta Cannes-ban a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán. A tízezer euró pénzjutalommal járó díjat a varsói székhelyű Független Filmalapítvány ítélt oda.

Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve nyerte el Cannes-ban a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat szerdán.

A fiatal rendező a Plage des Palmes strandon vette át a tízezer euró pénzjutalommal járó díjat, amelyet a varsói székhelyű Független Filmalapítvány ítélt oda.

Az Európai Unió médiaprogramja által is támogatott Script East nevű, 9 hónapig tartó forgatókönyv-fejlesztő kurzusban 12 kelet-európai forgatókönyvíró előzetes pályázat alapján vett részt három helyszínen: tavaly ősszel Varsóban, februárban a berlini és most a cannes-i filmfesztiválon, melynek során producerekkel, rendezőkkel és forgatókönyvírókkal konzultálhattak terveikről.

A most díjazott magyar forgatókönyvet a cannes-i fesztivál Atelier (Műhely) nevű programjába is meghívták, ahol 15 fiatal alkotó mutatta be filmtervét a filmszakma képviselőinek. A Womb, amelyet Fliegauf Benedek ősszel Németországban kezd forgatni, a magyar rendező első szerelmesfilmje lesz.

Fliegauf az MTI-nek elmondta: nagyon meglepte a döntés, amelyet az utolsó pillanatig titokban tartott a zsűri. Úgy érzi, a cannes-i meghívás jelentősége elsősorban az, hogy a filmfesztivál figyelemmel kíséri, min dolgozik éppen, és ez jó előjel lehet a készülő film esetleges cannes-i fesztiválszerepléséhez is.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×