eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megkezdődött a 61. Cannes-i Filmfesztivál

A brazil Fernando Meirelles Vakság című filmjének díszbemutatójával megkezdődött a 61. Cannes-i Filmfesztivál.

A május 25-ig tartó filmes seregszemlén a játékfilmek kategóriájában 22 film - köztük Mundruczó Kornél Delta című alkotása - verseng egymással az Aranypálmáért.

A hivatalos versenyprogram első filmjének, a brazil Fernando Meirelles Blindness (Vakság) című filozófiai thrillerének bemutatójával vette kezdetét a fesztivál, amelyet az 1985-ben elkészült, kilenc és félórás Soá (Shoah) című dokumentumfilm 82 éves rendezője, Claude Lanzmann nyitott meg.

A rövid megnyitó ünnepségen az amerikai énekes és gitáros Richie Havens előadta a Freedom (Szabadság) című dalt, amellyel 1969-ben a woodstocki fesztivált is megnyitotta.

A zsűrielnök Sean Penn amerikai színész-rendező köszöntőjében kiemelte, hogy Cannes "mindig nagy filmeket és nagy színészeket" hívott meg, s ezért arra kérte a forgalmazókat, hogy támogassák azokat az alkotásokat is, amelyek nem fognak május 25-én díjat kapni.

A zsűrielnök délutáni sajtótájékoztatóján újságírói kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a kínai földrengés szinte minden filmjéről alkotott ítéletében befolyásolni fogja, hasonlóan ahhoz, ami jelenleg Burmában történik.

Politikai hangnemben nyilatkozott a zsűri egyik tagja, Rachid Bouchareb francia rendező is, aki szerint a díszletben, a zenében, a képekben, a szereplők kiválasztásában mindig van politika. Ugyanakkor egy filmnek mindenekelőtt "művészi alkotásnak" kell lennie - tette hozzá egyik másik zsűritag, a Persepolis című animációs film iráni-francia rendezőnője, Marjane Satrapi.

"Bármilyen módon is választjuk ki az aranypálmást, azt hiszem, abban egyetértünk, hogy a győztes film rendezőjének tisztában kell lennie az őt körülvevő világgal" - fogalmazta meg a zsűri üzenetét a politikai elkötelezettségéről közismert Sean Penn.

A megnyitó ünnepség előtt fotósok gyűrűjében és rajongók üdvrivalgása közepette a Vakság című mozi teljes stábja felvonult a Fesztiválpalota dísztermébe vezető vörös szőnyegen. A rendező Fernando Meirellest és a főszereplő Julianne Moore-t, Danny Glovert és Gael Garcia Bernalt óriási tapssal fogadta a díszbemutató közönsége, többek között Faye Dunaway, Eva Longoria, Dennis Hopper és a vasárnap bemutatásra kerülő legújabb Indiana Jones-film női főszereplője, az ausztrál Cate Blanchett.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján csütörtöktől a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilm kerül bemutatásra a hivatalos versenyprogramban. A magyar versenyfilm, a Delta díszbemutatója kedd délután lesz.

Az Arany Pálmát május 25-én Robert de Niro fogja átnyújtani.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×