eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor

Jön a punk poraiból feltámadt legendája

Idén leginkább évtizedek óta reflektorfényben álló előadók adnak nagykoncerteket Budapesten, de azért az újgeneráció is képviselteti magát. Magyarországra látogat mások mellett a Sex Pistols, az R.E.M, Kylie Minogue, a Blood Sweat and Tears, de látható lesz a Hives, a Good Charlotte és Avril Lavigne is.

Az elmúlt években egyre ritkábban fordul elő, hogy egy-egy világsztár meg tudja tölteni a magyarországi stadionokat vagy csarnokokat. Ennek ellenére koncertekből idén sem lesz hiány.

Bár az utóbbi időben gyakran az utolsó pillanatban mondják le a zenekarok a rendezvényeket. Legutóbb az év elején a Smashing Pumpkins mondta le logisztikai problémákra hivatkozva budapesti koncertjét, de tavaly ez volt az indok a Genesisnél is. Később kiderült, hogy mélyen a várakozások alatt fogytak a jegyek.

Az egyik legnagyobb szervező, a Live Nation Hungary több produkciót már a kis befogadóképességű, 2.200 férőhelyes Petőfi Csarnokba hoz. A Városligetben játszik majd a Morcheeba, Nick Cave és Avril Lavigne, míg a Sportarénába várják Mark Knpoflert és Kylie Minogue-ot.

Márkus Éva marketingigazgató szerint tudatosan szerveznek kisebb helyekre koncerteket, mert a nagy kínálat szelektálja a közönséget is. Úgy fogalmazott, sok mindenkit már nem lehet a magyarokra sózni, akiknek korábban nagy neve volt.

Idén nyáron két olyan úgynevezett top 10-es előadó fellépése várható a Puskás Ferenc Stadionban, aki még soha nem adott koncertet Magyarországon.

A Showtime Budapest a Vaya Con Diost hívta meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, Santana pedig ingyenes koncertet ad a nyár elején az '56-osok terén.

Brády Márton ügyvezető igazgató szerint cége el tudja találni az egy-egy sztár iránti itthoni keresletet, így nem kellett lemondani még egyetlen egy rendezvényüket sem.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy nálunk még nem létezik az a fizetőképes kereslet, amely meg tudná fizetni a 70-80 eurós jegyárat egy két-három lemezes előadóért.

Magyarország eleve hátrányos helyzetben van, hiszen itt a legmagasabb az áfa, emiatt ugyanolyan drágák a jegyek, mint külföldön - közölte Brády Márton.

Sok előadó a nyár folyamán fesztiválokon lép fel. A Sziget Kft. a Hajógyári szigetre várja a legnagyobb előadókat, de vidéki rendezvényeiken is lesznek még meglepetések, amelyeket a következő hetekben jelentenek be.

A Szigeten már biztosan fellép az R.E.M., a Sex Pistols, az Iron Maiden, a Kaiser Chiefs vagy a német Die Ärzte.

Gerendai Károly a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója azt mondta: a magyar zenei közízlés nincs összhangban a nemzetközivel.

Sok szempontból maradibb, kommerszebb a közízlés: a magyar átlagember inkább a hagyományos slágerzenéket szereti, míg például Angliában az elmúlt évtizedekben jellemző volt, hogy mindig újabb stílusokat, előadókat kaptak fel - mondta Gerendai Károly.

Kisebb koncertszervezők hozzák el Budapestre mások mellett a Good Charlotte-ot, a The Hivest, a Bad Religiont, Gogol Bordellót és a Blood Sweat & Tearst.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×