eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiállítás az animációs film hőskoráról a kArton Galériában

A két világháború közötti magyar animációs műhelyekről, és az ott született munkákból nyílik tárlat szerdán a kArton Galériában.

Az első magyar animációs film, a Zsirb Ödön 1914-ben készült Kató Kiszly István rendezésében - mondta az InfoRádiónak Dizseri Eszter, a kArton Galéria társkurátora.

A szakértő hozzátette: akkoriban nem animációs, hanem trükkfilmeknek nevezték azokat az alkotásokat, amelyek árnyképekkel, bábokkal, papírkivágásokkal vagy rajzokkal készültek.

A magyar animáció hőskorában sok filmet készített Valker István, míg az első magyar bábfilmet, A kis balátát pedig Tubay László jegyzi - mondta a társkurátor.

A műfaj nagy nevei közé tartozik többek között Vásárhelyi István, akinek szakkönyvei a mai napig kaphatók, és Macskássy Gyula, aki olyan filmeket készített, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja, vagy a Telhetetlen méhecske - fűzte hozzá Dizseri Eszter.

A kArton Galéria társkurátora elmondta: Macskássy Halász Jánossal - aki később John Halas néven vált híressé -, Vásárhelyi Győzővel - akit Victor Varsarelyként ismer a világ -, valamint Kassovitz Félixszel alapított önálló műhelyt.

Jeles magyar művészek váltak híressé külföldön is: a ceglédi születésű bábfilmes, Marczincsák György Pál a II. világháború előtt telepedett le az Egyesült Államokban, és 1943-ban egy addig soha sem látott technikáért Oscar-díjat kapott.

Az elismerésre a George Pal néven elhíresült alkotót hét alkalommal jelölték - mondta Dizseri Eszter. (George Pal egyik lehgíresebb alkotása, az H.G. Wells regényéből készült Az időgép című film bemutatóját lejjebb láthatja.)

A kArton Galéria tárlatán olyan filmek és tárgyak láthatók majd, amelyeket eddig csak kevéssé ismerhetett a nagyközönség - fűzte hozzá a társkurátor.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×