eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ilyen alkalmi vétel még nem volt az árverések történetében"

A becsült ár töredékéért: 220 ezer fontért (77 millió forintért) cserélt gazdát egy angliai árverésen egy XI. századi ritka kristálykancsó, amelyet tévesen XIX. századi francia terméknek minősítettek.

A szakértők véleménye a kancsó tényleges értéke elérheti akár az 5 millió fontot (1,7 milliárd forintot).

Az árverést Somersetben rendezte a Lawrences aukciós ház. A katalógus XIX. századi, francia metszett kristály boroskancsóként írta le a 30 centiméter magas állatmotívumokkal, ezüstözéssel és zománcozással díszített darabot, amelyet 100-200 fontra (35-70 ezer forint) értékeltek.

Valójában azonban a kristálykancsó a XI. században, Egyiptomban készült, és az iszlám művészet egyik legértékesebb kincse; ebből a korból mindössze öt hasonló iparművészeti remekmű volt ismert a világon.

A The Art Newspaper portálja szerint ez az első alkalom, amikor egy ilyen műtárgy árverésre került. Ezt megelőzően 1862-ben bukkant fel a piacon egy, amelyet a londoni Victoria és Albert Múzeum vásárolt meg.

Az egyik kereskedő, aki a kancsót az iszlám művészet Szent Gráljának nevezte, beszámolt arról, hogy megnézte ugyan a műtárgyat, ám az aukciós ház internetes katalógusában nem tudta azonosítani a kancsót. "Egész életemben arra vágytam, hogy rábukkanok egy ilyen kancsóra. Kész csoda, hogy eddig nem is tudtunk a létezéséről - az pedig még döbbenetesebb, hogy ennyire olcsón kelt el" - jelentette ki a név nélkül nyilatkozó kereskedő.

A The Art Newspaper nem közöl semmilyen adatot arról, hogy ki értékelte ötmillió fontra a kancsót, ám ugyanebből a korból származó sokkal kisebb edény a Sotheby,s árverésén tavaly októberben 558 100 fontért (több mint 195 millió forintért), a kikiáltási ár tízszereséért lelt gazdára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×