eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A rajongók egyharmadának ingyen sem kell a kedvenc együttese albuma

Átlagosan négy fontot, vagyis 1400 forintot fizettek be a rajongók a Radiohead együttes "becsületkasszájába", hogy letölthessék az együttes új albumát. Sokan csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez, de vannak olyan előadók, akik attól tartanak, hogy jelentősen csökkennek a bevételeik.

Egy internetes felmérésből kiderült, hogy néhányan többet fizettek, mintha a boltban vásárolták volna meg az új Radiohead-lemezt, de a rajongók egyharmada mondta azt, hogy egyáltalán nem áldoz pénzt az együttes új albumáért. Átlagosan négy fontot áldoztak az In Rainbows című új lemezre a rajongók.

A háromezer válaszadó közül 67-en fizettek tíz fontnál (3600 forintnál) többet, és további 12 ember volt, akinek 40 fontnál (14 ezer forintnál) többet is megért, hogy letölthesse a Radiohead számait.

"Nekem minden pénzt megér"

Egy kanadai rajongó azt mondta, hogy negyven fontért megrendelte a díszdobozos kiadást, amelyben a CD mellett egy bakelitlemez is van, de emellett húsz fontot a becsületkasszába is befizetett. "Ez a kedvenc zenekarom, és minden pénzt megér számomra" - emelte ki.

Egy zenei szakértő, Paul Scaife szerint sokan vannak olyanok, akik először egy kisebb összeget fizettek be, de miután meghallgatták a számokat, és tetszett nekik az új lemez, többet utalnak át.

A Radiohead kezdeményezéséhez sokan csatlakoztak: több, lemezcéggel nem szerződött zenekar, például az Oasis és a Jamiroquai is úgy döntött, hogy az interneten egy alacsonyabb összegért teszi elérhetővé lemezét, a Charlatans albumát pedig már most ingyen letölthetik azok, akik ellátogatnak az XFM rádióállomás honlapjára.

Oasis-dal 99 pennyért


Az Oasis bejelentette, hogy következő dalukat, a Lord Don't Slow Me Down-t 99 pennyért teszik majd letölthetővé.

Nem mindenki tetszik azonban a kezdeményezés: James Blunt attól tart, hogy ezáltal csökkenhet a zene értéke.

"Fizetnem kell az együttesemnek, a producernek és a keverésért is, de nem tudom, miből, ha egy pennyért veszik meg a lemezemet" - emelte ki az énekes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×