eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bolyongás a Budai Vár pincerendszereiben - meglepetésekkel

Októbertől csoportokban, idegenvezetővel látogatható a Budavári Palota nyugati oldalán feltárt, a XIII. századtól épült pincerendszer.

A Budai Vár környezete már a XIII. századtól beépített terület volt. Utoljára a II. világháború előtt folyt itt építkezés. A terület azonban főleg a palota kertjének adott helyet.

Szerencsére az egykori épületekhez tartozó pincék nem pusztultak el - mondta el az InfoRádióban a Budai Várgondnokság Kht. ügyvezető igazgatója.

A Szent György tér alatti 1300 négyzetméteres járatrendszer rendezési tervét 1997-ben készítették el, a munkálatok 2004-ben kezdődtek.

Szamkó Katalin hozzátette: aki ellátogat ide, az érezheti a XIII. és a XVIII. század közötti időszak miliőjét. Az igazgató azt egyelőre nem árulta el, hogy októbertől mivel várják a vendégeiket, csak annyit mondott: tartogatnak meglepetést a turisták számára.

A várgondnokság azt szeretné, ha a pincerendszer hosszú távon a magyar borkultúra bemutatását szolgálná. Egyelőre azonban még keresik a partnert, aki ilyen funkcióval venné bérbe a helyet.

Hanganyag: Zahoránszky Dóra

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×