eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

George Clooney és Molière a magyar mozikban

A George Clooney és Brad Pitt foszereplésével készült Ocean's Thirteen és a Molière életéből készült fikciós komédia szerepel az eheti filmbemutatók között.

Miután az első részben kirabolt három kaszinót, a másodikban pedig kamatostul kellett visszafizetnie az ellopott bevételt, Danny Ocean és bandája ismét visszatér egy bravúrosan kitervelt rablás kedvéért. A helyszín ismét Las Vegas, a csapatot pedig ezúttal a bosszú vezérli, miután a 11 fős banda egyik tagját, a jómódú Reubent egy rivális kaszinótulajdonos, Willie Bank elütötte egy nagy üzlettől, amit Reuben egészsége is igen megsínylett.

Steven Soderbergh rendező a trilógiává bővített sorozat erényeit az új részben is megőrizte. Sármos és szórakoztató színészei, köztük George Clooney, Brad Pitt és Matt Damon újra feltűnnek a vásznon, a rivális Willie Banket alakító Al Pacino személyében pedig méltó riválisuk akadt. A szerethető főhősökből sugárzó hanyag elegancia, az egymás közti csipkelődő dialógusok, a nyakatekert trükkök és váratlan közjátékok valamint David Holmes zeneszerző lágy muzsikája azok az összetevők, amelyek a sorozat védjegyévé váltak. A színészek és a rendező remek összhangja jól érezhető a végeredményen, ami sejtetni engedi, hogy talán nem ez volt Oceanék utolsó rablása.

A hét másik premierfilmje az öreg kontinensen, és több mint három évszázaddal korábban játszódik. A francia komédia címszereplője Molière, aki a királyi udvarban kénytelen szembesülni azzal, hogy hiába tartja ő a tragédiát a színházi dráma egyetlen igazi műfajának, az uralkodó rendre komédiák írására ad megbízást.

Emlékei között felsejlik egy régi történet, mikor tizenhárom évvel korábban vándorkomédiásként a jómódú Monsieur Jourdain mentette meg a börtönből, azzal a feltétellel, hogy Molière segít színre vinni Jourdain darabját, mellyel a szépséges özvegyet, Célimene-t kívánja elcsábítani.

Molière Tartuffe álnéven Jourdain házához szegődik házitanítóként, ahol azonban ő szeret bele Jourdain feleségébe. A Molière felépítésében a Szerelmes Shakespeare című film szerkezetére hasonlít, mivel ez a film is egy drámaíró életének egy ismeretlen szeletét alakítja át fikciós történetté. A vígjátékban számtalan utalást találhat a néző Molière életére és műveire, így a film kellemes kikapcsolódást nyújthat - ha végül nem is éri el a francia szerző komédiáinak színvonalát.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×