eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így nézett ki az ország a nemzeti sorstragédia előtt

Kiállítják Magyarország első nyomtatott térképét, a Tabula Hungariae-t, vagyis Lázár térképét augusztus 17-e és 20-a között az Országos Széchényi Könyvtár nemzeti ereklyéket bemutató kiállítóterében.

Rozs Eszter, az Országos Széchenyi Könyvtár sajtóreferense közölte: a Magyarország Mohács előtti állapotát rögzítő térképet, amely csupán egyetlen példányban létezik, júniusban vette fel a világ dokumentumörökség-listájára az UNESCO.

Az 1528-ban, egy ingolstadti nyomdában metszett és sokszorosított térképet évszázadokon keresztül csak leírásokból ismerték a kutatók.

1880-ban bukkant fel, majd gróf Apponyi Sándor vásárolta meg, és
más ritkaságokkal együtt 1925-ben az ő adományaként került az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe.

A Tabula Hungariae-t, amely a XVI. század elejére kialakult és a 150 éves török uralom alatt részben elpusztult magyarországi településszerkezetet mutatja be, fekete színnel nyomták, és kézzel festették ki a készítő utasítása alapján.

Eltérő színnel jelölték például a keresztények, illetve a törökök uralta területeket. A domborzati jelzések fametszéssel, a feliratok pedig ólomlapocskákkal készültek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×