eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vénusz: furcsa, öreges szerelem

A héten mutatják be a mozik a Peter O'Toole főszereplésével készült Vénusz című angol filmet. A 75 éves brit színészt alakításáért idén Oscar-díjra is jelölték.

Maurice (Peter O'Toole) és Ian (Leslie Phillips) két, élete végéhez közeledő londoni színész, akik, bár igazán sohasem futottak be, hajlott koruk ellenére még mindig gyakorolják mesterségüket.

Az öregkori nyavalyáival küszködő két jóbarát megszokásokkal teli életébe azonban egy nap betoppan Ian ifjú unokahúga, Jessie (Jodie Whittaker), és fenekestül felforgatja azt.

A sértődött és zárkózott lány, aki akarata ellenére került ebbe a számára idegen környezetbe, sok fejfájást okoz Iannek, Maurice azonban meglát valamit a lányban, és elhatározza, hogy bevezeti őt London sokszínű világába.

Önismeret

Miközben az idős férfi igyekszik élettapasztalatát is megosztani a lánnyal, kénytelen rádöbbenni, valójában milyen keveset is tud saját magáról.

Miközben a film egy idős férfi és egy fiatal lány kapcsolatáról, egymásra találásáról szól, amiben a szerelem és az elmúlás is nagy hangsúlyt kap, a Vénusz igyekszik kerülni a sablonos, giccses közhelyeket.

A Maurice és Jessie közti viszony nem emlékeztet az Elveszett jelentésben megismert ártatlan emberi kapcsolatra: az idős színész közeledésében tetten érhető a szexualitás is, és a fiatal lány, bár nem enged a csábításnak, kihasználja a férfi vonzódását.

Bár mindez némileg nehezítheti a szereplőkkel való azonosulást, a film végkicsengése és a meggyőző színészi alakítások képesek helyreállítani a megbillent egyensúlyt.A nagy öreg tragédiája

A filmet rendező Roger Michell korábban a Sztárom a párom című filmjével már bizonyította, hogy képes meggyőzően a vászonra vinni a szokásostól némileg eltérő romantikus történeteket.

Ez alkalommal legfőbb segítőtársa a film főszereplője, Peter O'Toole, aki csaknem két évtized után először látható vezető színészként, és remekül alakítja karakterét.

A 75 éves színészt játékáért számos rangos filmes elismerésre, köztük BAFTA, Golden Globe és Oscar díjra is jelölték, ám drámájának része, hogy ezek közül egyiket sem kapta meg.

A további szereplők között érdemes megemlíteni Vanessa Redgrave-et, aki Maurice ex-feleségeként a kritikusok szerint kevés jelenetében is kiváló alakítást nyújt.

A filmnek fontos szereplője mindezeken túl a történet helyszíne, London, amelynek nevezetességei, és a külföldiek számára rejtve maradt arca teszik a Vénuszt ízig-vérig angol mozivá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×