eur:
389.31
usd:
362.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Új vezető a berlini, a római és a kairói magyar kulturális intézet élén

Két év múlva a tengerentúlon mutatkozik be a magyar kultúra, jövőre azonban sehol a világon nem tart magyar kulturális évadot a tárca. Hiller István miniszter erről, valamint a kulturális intézetek vezetőinek kinevezéséről beszélt az InfoRádióban.

Can Togay Jánost a Berlini Collegium Hungaricum, Kovács Pétert a Római Magyar Akadémia, Zimonyi Istvánt pedig a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának választották.

Hiller István elmondta: a berlini Collegium Hungaricum épületét november végén adják át, ez a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni legnagyobb külföldi beruházása.

A miniszter hozzátette: a jövőben bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet az arab országokban, ezért a kulturális szakattaséi hálózat következő állomásaként jövőre vagy legkésőbb 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekbe - várhatóan Abu-Dzabiba - kulturális attasét küld a tárca.

A szakattasé feladatköre nemcsak az emírségekre, hanem az arab öböl egészére vonatkozik.

A római és a kairói intézet igazgatója szeptember 1-jével, a berlini magyar intézet vezetője január 1-jével foglalja el posztját. A kinevezések négy évre szólnak és egy évvel meghosszabbíthatók.

Magyarországnak jelenleg 19 országban van kulturális intézete, ezekre összesen 3,1 milliárd forintot fordít a kulturális tárca egy év alatt.

Jelenleg Németországban zajlik magyar kulturális évad, jövőre azonban egyetlen országban sem lesz ilyen. Hiller István ezt az InfoRádióban azzal indokolta, hogy 2009-ben New Yorkban és Washingtonban akarja népszerűsíteni a magyar kultúrát a tárca, és mind az anyagi mind az emberi erőforrásokat erre koncentrálják.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×