eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Érdekli? Öt és fél milliárdért az Öné lehet!

Még a nyáron árverésre bocsátják a reneszánsz művészeti egyik legkiemelkedőbb festőjének egyik alkotását. A szakemberek szerint a Raffaello-festményért akár 15 millió fontot, azaz 5 és fél milliárd forintnak megfelelő összeget is ajánlhatnak a vevők.

A portré a firenzei uralkodót, Lorenzo de Medicit ábrázolja. Az alkotás már 40 éve egy gyűjtő kezében volt, így a nyilvánosság nem láthatta, június 30-ától azonban látható lesz a Christie's aukciósház kiállítótermében.

Néhány művészettörténész szerint a festmény a legjelentősebb reneszánsz portré, amelyet az elmúlt évtizedekben árverésre bocsátottak.

A londoni National Gallery 2004-ben 22 millió fontot fizetett egy Raffaello-képért, így akadályozta meg, hogy az alkotás kikerüljön az országból.

Az alkotást X. Leó pápa rendelte meg, amikor Lorenzo de Medici és Madeleine de la Tour d'Auvergne, I. Ferenc francia király unokatestvérének házasságát próbálta elrendezni. A pár még nem találkozott, a kép azért készült, hogy a leendő ara azon keresztül ismerhesse meg a férfit.

Úgy tűnik, a pápa eszközei elérték a céljukat, a pár 1518-ban összeházasodott. Egy lányuk született, Katalin, aki 1533-ban, 14 éves korában Marseilles-ben ment férjhez Orleans-i Henrikhez, akit később II. Henrikként Franciaország királlyává koronáztak.

A festményt várhatóan július 5-én árverezik el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×