eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meglepő lista: minden idők legunalmasabb könyvei

Megnevezték a világ legunalmasabb könyveit. A 4000 fő megkérdezésével lefolytatott közvéleménykutatás nem kis meglepetéseket hozott, hiszen az olvashatatlan könyvek között szerepel JK Rowling, Salman Rushdie, Bill Clinton és David Beckham művei.

Négyezer embert kérdeztek meg arról egy brit közvéleménykutatásban, hogy melyek azok a könyvek, amiket ugyan megvásároltak, vagy kikölcsönöztek, de nem bírtak elolvasni.

A végeredmény szerint a legrosszabb fikciós könyv DBC Pierre Vernon God Little című alkotása, amely egyébként 2003-ban elnyerte a tekintélyes Man Booker-díjat. A megkérdezettek egyharmada azt állította, hogy bár volt nála a könyv, képtelen volt a végére jutni.

A tényirodalom kategóriában a korábbi brit belügyminiszter, David Blunkett önéletírása, a The Blunkett Tapes győzött, a szavazók 35 százaléka volt képtelen átrágni magát a jelek szerint nem túl izgalmas olvasmányon.

A volt miniszter egyébként állítólag 750 ezer fontot (277,5 millió forintot) kapott az önéletrajzért, amely így az elmúlt évek legnagyobb kiadói bukása lett.

A válaszadók több mint a fele beismerte: vásárolt már úgy könyvet, hogy tisztában volt azzal, soha nem fogja elolvasni, viszont jól nézne ki a lakásban, valamint státusszimbólumként a barátok és a látogatók előtt - hasonlóképpen, ahogy a XIX. században vásároltak néha méterre könyveket.

A megkérdezettek egyharmada azt állította, hogy nagy valószínűséggel sosem venne meg egy 350 oldalasnál hosszabb könyvet.A felmérés eredménye alighanem meglehetősen kellemetlenül érinti a szerzőket és természetesen ügynökeik egy részét is. A szakembereket viszont megerősítette abban, amit már eddig is tudtak: a példányszám nem minden.

"Nyilvánvaló, hogy csak azért, mert egy könyv jól fogy, nem jelenti azt, hogy az emberek el is olvassák. Ez különösen igaz azokra a könyvekre, amelyeket ajándékba szokás adni, jellemzően tehát a listán is szereplő önéletrajzokra. Ezek csak a port gyűjtik a polcon" - fogalmazott a felmérést végző cég szóvivője.

Természetesen a listán szereplő könyvek között szerepelnek olyanok, amelyekről eleve lehetett tudni, hogy esélyesek. Így James Joyce közismerten nehezen olvasható regénye, az Ulysses, David Beckham önéletírása, a Futball, család, hírnév, vagy Tolsztoj Háború és béke című regénye.

Akadnak ugyanakkor meglepetések is. A már idézett szóvivő annak nevezte a Vernon God Little felkerülését csakúgy, mint a Harry Potter és a Tűz Serlege (a sorozat 4. könyve egyben a leghosszabb is, a maga 640 oldalával) listás helyezését.

A kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy az olvasókat nem különösebben érdekli a hírverés, vagy legalábbis nem kapcsolják azt össze az olvasmányossággal. Arundhati Roy Az apró dolgok istene például 1997-ben nyert rangos irodalmi díjat, a Harry Potter-sorozat pedig 500 millió fontot (185 milliárd forintot) hozott szerzőjének.

A kutatás eredményeit elemző egyik tudós ugyanakkor hiányolta, hogy az embereket arról nem kérdezték meg, hogy miért hagyták abba idő előtt a könyveket: azért mert unták, vagy mert nehéznek találták a témát, esetleg az író stílusát.

"Mély benyomást tett rám a nem olvasott könyvek minősége. Szívet melengető érzés látni, hogy az emberek megpróbálják átrágni magukat ezeken a nehéz műveken. Meglepett például, hogy az Ulyssest megemlítették, hiszen ez nem egy olyan könyv, amit a napi buszozás közben olvasna az ember" - mondta Kevin Killeen.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×