eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Cuni és a 18 mikrotonális rága

Amelia Cuni dhrupád énekes szerda este a Jövő Háza Teátrumban lép fel este fél nyolckor az Õszi Fesztiválon.

Az olasz származású, de 1992 óta Berlinben élő művésznő több mint másfél évtizedet töltött Indiában, ahol különböző zenei és tánctanulmányokat folytatott.

Amelia Cuni a dhrupad-éneklés, az indiai művészi zene legrégibb formájának elismert képviselője, de számos kortárszenei produkcióban, experimentális zenei eseményekben is részt vett és vesz az 1990-es évek óta.

Magyarországon John Cage 1970-ben írt "nagyszabású sorozatából, a Daloskönyvekből választotta ki az 58. szólót, ezt a 18 különálló részből álló, meghatározatlan struktúrájú darabot, melyben mindegyik rész egy-egy mikrotonális rágára, vagyis az indiai zenei hagyomány szellemében megalkotott dallamsejtekre épül".

A két ütőhangszeres játékossal Budapestre érkező, szuggesztív előadói stílusáról híres művésznő 2001-ben vett részt a Daloskönyvek teljes anyagának előadásán, az 58. szólóval azóta a világ számos fesztiválján aratott hatalmas sikert.

Cage-interpretációja valódi kuriózumnak számít Magyarországon, hiszen valódi dhrupad-éneklés legalább olyan ritkán hallható itt, mint Cage 1970-ben írt műve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×