eur:
404.35
usd:
373.76
bux:
74410.22
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozója előtt Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Több szerepet kapnak az uniós jogalkotásban az EP-képviselők

Ursula Von der Leyen új paktumot kötött az Európai Parlamenttel, ennek tartalmát a Európai Bizottság elnöke Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke társaságában ismertette.

A kilenc politikai alapelvet tartalmazó megállapodás az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti 2010-es intézményközi keretmegállapodás felülvizsgálatának alapjait fekteti le. Ezt az egyezményt legutóbb 2018-ban módosították – írja az Euractiv nyomán a Portfolio.

Az Európai Parlament, amelyet gyakran az EU jogalkotás junior partnerének tekintenek, reméli, hogy az új felülvizsgálattal erőteljesebb ellenőrzést gyakorolhat az Európai Bizottság felett.

Metsola szóvivője szerint a megállapodás további célja, hogy "az Európai Parlament és a Tanács egyenlő bánásmódját" biztosítsa.

A megállapodás részeként a bizottság vállalja, hogy megerősíti politikai felelősségét, és biztosítja a biztosok jelenlétét az EP-ben. A megállapodás "írásos formája garanciát ad arra, hogy az EB elszámoltathatóvá válik" – nyilatkozta Metsola szóvivője.

Egy fontos elem az Európai Bizottság által alkalmazott

122. cikk használatának korlátozása, ami lehetővé teszi az EB és a tagállamok számára, hogy vészhelyzeti gazdasági intézkedések esetén az Európai Parlamentet megkerülve hozzanak döntéseket.

A parlament korábban többször tiltakozott az ellen, hogy a Covid-19 járvány idején és az energiapiaci extraprofitadó esetében is alkalmazták a cikket. Az új megállapodás értelmében a bizottságnak "átfogó indoklást és információkat" kell nyújtania, ha alkalmazni kívánja ezt a lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

Írásba adta a kormány: a fiataloknak járna az 5% alatti kamatozású lakáshitel

„Szükség van új kollégiumok építésére és a fiatalok számára kedvezményes, 5%-os kamatozású lakáshitelre” – fogalmaz a hétfőn megjelent Nemzeti Konzultáció egyik válaszlehetősége. Ez alapján a bankok - elsőként a Portfolio által megírt - kezdeményezésének megfelelően kifejezetten a fiatalok számára tennék elérhetővé önkéntes banki vállalás alapján az 5% alatti THM-mel bíró piaci kamatozású lakáshiteleket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×