eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Leopárd 2 tank. Ukraine Battle Map
Nyitókép: Ukraine Battle Map

Szétmarcangolják az oroszok a zsákmányolt Leopardot – videó

Műholdas felvételekből derült ki, hogy az oroszok a legnagyobb harckocsigyárukba szállítottak egy Ukrajnában zsákmányolt német Leopard 2A6 harckocsit.

A fronttól több ezer kilométerre, a Nyizsnyij Tagilban működő Uralvagonzavod gyár udvarán szúrtak ki nyugati elemzők egy Ukrajnában zsákmányolt Leopard 2A6 harckocsit – írja a The Defence News. Az amerikai portál szerint az oroszok nyilván darabokra szedik és alaposan kielemzik a német gyártású tankot.

A Leopard 2 harckocsicsalád A6-os változatát – bár nem éppen a legújabb – mégsem lehet elavultnak nevezni. A jelenleg hadrendben lévő valamennyi orosz tankkal szemben jobb vagy legfeljebb azonos teljesítményt nyújt. Ez alól legfeljebb csak a T-14 Armata kivétel, de abból alig pár darabot küldtek eddig Ukrajnába. Ellenben a T-72B3, T-80, T-90 orosz tankokkal összehasonlítva a Leopard 2A6 ágyúja pontosabb és nagyobb hatótávolságú, a célzó, tűzvezető, valamint felderítő műszerei fejlettebbek, kifinomultabbak. Különleges, réteges páncélzata pedig sokkal jobban megvédi a személyzetét.

Németország eddig 18, míg Portugália 3 darabot küldött a 2A6 változatból Ukrajnába. Ezek közül már 13 került veszteséglistára: hetet kilőttek, míg a többit csak megrongálták az oroszok. Viszont úgy tudni, hogy mindegyik elvesztett páncélos személyzete túlélte a tank pusztulását.

Orosz források nagy fogásról beszélnek, tekintve, hogy ez a Leopard-változat egyenesen a német hadsereg raktárából érkezett Ukrajnába. Szerintük így nem egy lebutított exportváltozatról van szó, hanem olyanról, amit egy esetleges NATO–Oroszország háborúban a Nyugat is bevetne. Mi több, Finnország 200 darab Leopard 2 harckocsijának a fele éppen ehhez az A6-os szériához tartozik.

A finn hadsereg Leopard 2A6 tankjai. Forrás: X / SgtBlitz
A finn hadsereg Leopard 2A6 tankjai. Forrás: X / SgtBlitz

Ugyanakkor a harckocsit gyártó német KNDS vállalat közölte, hogy nincs semmi ok az aggodalomra. Szóvivőjük szerint egyrészt azért, mert az Ukrajnában elvesztett Leopard 2-ben semmi olyan érzékeny technológia sincs, amiről az oroszok már ne tudnának. De még ha lenne is a számukra valami újdonság, akkor se mennének vele sokra, mert nagyon nehéz lemásolni ezeket a fejlett berendezéseket.

Egyébként a KNDS határozottan visszautasította, hogy az általa gyártott tankoknak lenne gyengébb harcértékű, exportváltozata. Mint közölték, az egyes országnak szállított páncélosok között azért lehetnek különbségek, mert a vásárlók néha eltérő igényeket támasztanak a harckocsikkal szemben és a KNDS igyekszik teljesíteni ezeket az elvárásokat. (Ezt a harckocsi típusjelzésében is feltüntetik, mint például a Magyar Honvédségnek gyártott tankok esetében, amelyek megjelölése: Leopard 2 A7HU, ahol a HU a magyar specifikációt jelöli.)

A Magyar Honvédség Leopard 2A7HU páncélosai. Forrás:HMZRINYI
A Magyar Honvédség Leopard 2A7HU páncélosai. Forrás:HM

A The Defence News szerint az oroszok mégiscsak hozzájuthatnak értékes információkhoz a zsákmányolt Leopard 2A6 alapos vizsgálatával. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy tanulmányozzák a német tank páncélzatának felépítését, és meghatározzák, hol vannak a leggyengébb pontjai. Így tökéletesíthetik a páncéltörő fegyvereiket, illetve tanácsokkal láthatják el a katonáikat, hogy hova érdemes lőniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×