eur:
401.39
usd:
369.64
bux:
75170.39
2024. október 16. szerda Gál
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Itt az orosz válasz Volodimir Zelenszkij győzelmi tervére

"Győzelmi tervével" Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszországgal való közvetlen konfliktus felé taszigálja a NATO-t - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai tájékoztatóján.

Azzal kapcsolatban, hogy Zelenszkij ismételten Ukrajna NATO-ba való meghívását sürgette, ami szerinte megmutatná, hogy a partnerek miként látják Ukrajnát a "biztonsági architektúrában", Zaharova kijelentette: "Egyszerűen elmondhatom Zelenszkijnek, ha nincs tisztában ezzel (...) A kijevi rezsim partnerei már megmutatták, hogyan látják Ukrajnát a biztonsági architektúrában. Ukrajnát és az ukrán állampolgárokat is a sírban látják."

Az ukrán elnöknek azt a tervét kommentálva, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel mérjenek csapásokat orosz repülőterekre, a szóvivő rámutatott: ezt csak NATO-partnerekkel együtt tehetné meg, vagyis közvetlen konfliktusba sodorná a szövetség tagjait Oroszországgal, éppen egy hete figyelmeztette erre. Hozzátette: a terv lényegében pénz kicsikarását célozza.

"Ez nem Zelenszkij győzelmi terve, hanem a szerencsétlenség terve Ukrajna és az ukrán nép számára.

(...) Úgy gondolom, hogy Zelenszkij ma végérvényesen bebizonyította mindenki számára, hogy olyan mértékben gyűlöli az ukránokat, amit már ukránfóbiaként lehet jellemezni". Ami elhangzott, nem terv, "hanem összefüggéstelen jelszavak halmaza, véres hab egy neonáci gyilkos ajkán" - hangoztatta az orosz diplomáciai tárca szóvivője.

A Zelenszkij által az ukrán parlamentben szerdán ismertetett "győzelmi terv" egyebek között Ukrajna NATO-ba való meghívását, a nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel orosz területre mérendő csapások tilalmának feloldását, valamint egy Oroszország elrettentését szolgáló, nem nukleáris csomag elfogadását sürgeti. Az elképzelés szerint a konfliktusnak legkésőbb 2025-ig véget kell vetni.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán, még a Zelenszkij-beszéd előtt, előzetes információk alapján úgy vélekedett, hogy az új béketerv inkább Oroszország ellen az utolsó ukránig folytatandó háborút jelentheti. Szerinte egy valódi béketerv Kijev számára az lenne, ha kijózanodna, és felismerné az okokat, amelyek a konfliktushoz vezettek.

Címlapról ajánljuk
Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

A teljes fogyasztás tekintetében hozza a régiós átlagot Magyarország, a külső kereslet visszaesése és a beruházások elmaradása azonban a GDP-adatokat is jelentősen befolyásolja – mondta az InfoRádióban az MBH Bank elemzési centrumának vezető elemzője. Árokszállási Zoltán szerint az év végén 4,5 százalék környékén alakulhat az inflációs adat, míg a jövő évi átlag 3,5 százalék felett lehet.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

A hétfői csúcsdöntések után tegnap elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, és a vezető indexek végül eséssel zártak, főleg a chiprészvények esése miatt. Ezt követően az ázsiai piacokon vegyesen alakultak a mozgások, a japán tőzsde esett, de a kínaiak felpattantak. A globális hangulatromlás Európában is érezteti hatását a mai kereskedésben, lefelé vették az irányt az európai tőzsdék, míg az amerikaiak hamar kilőttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×