eur:
399.33
usd:
363.96
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Újabb pap börtönben - Fehéroroszországra ráköszöntött a magyar ötvenes évek

Fehéroroszországban a 2020-as, vitatott elnökválasztás óta aktivisták, újságírók, emberi jogi aktivisták és további állampolgárok százait ítélték súlyos börtönbüntetésre vagy kényszerítették emigrációba. A Vjaszna (Tavasz) eszerint továbbra is csaknem 1300 politikai fogoly van rácsok mögött.

Őrizetbe vették a fehéroroszországi Vityebszk régióban található Krulevscsina település plébánosát - közölte kedden a Kathpress katolikus hírügynökség a Christian Vision for Belarus nevű felekezeti szervezetre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a papot hétfőn vezették el rendőrök, és "szélsőséges tartalmak" feltételezett birtoklása címén fogják bíróság elé állítani.

A Christian Vision for Belarus szerint 2020 óta összesen 31 katolikus papot vettek őrizetbe, akik közül többeket elzárásra ítéltek. Andrzej Juhnievics, az országos püspöki konferencia elnöke ugyanakkor május óta rácsok mögött van. A Vjaszna fehérorosz emberi jogi csoport júniusban politikai fogolynak minősítette és haladéktalan elengedését követelte.

Henrik Akalatovics plébános pedig tavaly november eleje óta van őrizetben. Őt hazaárulással vádolják, ami miatt akár 15 év börtönt is kiszabhatnak rá.

Fehéroroszországban a 2020-as, vitatott elnökválasztás óta aktivisták, újságírók, emberi jogi aktivisták és további állampolgárok százait ítélték súlyos börtönbüntetésre vagy kényszerítették emigrációba. A Vjaszna (Tavasz) eszerint továbbra is csaknem 1300 politikai fogoly van rácsok mögött. A hatóságok a katolikus egyház ellen is felléptek. Fehéroroszország lakóinak mintegy tíz százaléka katolikus.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

Menekülnek az évszázad vihara elől a floridaiak, sorra fogynak ki az üzemanyagból a kutak

A floridai benzinkutak jelentős részéből kifogyott az üzemanyag, miközben a lakosság tömegesen menekül a közelgő Milton hurrikán elől. A GasBuddy adatai szerint az állam töltőállomásainak közel 16 százaléka már nem tudja kiszolgálni az ügyfeleket. A helyzet várhatóan tovább romlik, ahogy a vihar közeledik Florida partjaihoz - írta a Cnbc.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×