eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
NABLUS, WEST BANK, PALESTINE - 2024/08/25: TV screens at a market in the old city of Nablus broadcast a speech by Hezbollah Secretary General Sheikh Hassan Nasrallah. (Photo by Nasser Ishtayeh/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images

A Hezbollah elismerte: Naszrallah halott

Közölték, hogy a Hezbollah-vezető halála csak tovább szítja az Izrael elleni harcot.

Megölték Szájed Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét - erősítette meg szombaton az Irán támogatását élvező libanoni síita mozgalom, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy előző nap egy bejrúti légicsapásban likvidálta Naszrallah sejket és a szervezet több más magasrangú parancsnokát

Közleményében a Hezbollah leszögezte, hogy folytatja Izrael elleni harcát „Gáza és Palesztina támogatására, valamint Libanon, illetve annak rendíthetetlen és tiszteletreméltó népe megvédelmezésére”. A szervezet nem közölte, hogy Naszrallah milyen körülmények között halt meg.

A pénteki légicsapásban egy libanoni biztonsági vezető szerint legalább 20 mély méter kráter keletkezett a déli Dahíja negyedben. Szombaton újabb légicsapások érték Dahíjét és Libanon más részeit is. A fővárosi kerület lakosai a központba vagy más negyedekbe menekültek.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélte „a barbár cionista agressziót és a lakóépületek elleni célzott támadást”.

„A megszállók által elkövetett bűnök és a gyilkosság csak tovább növeli a palesztinai és a libanoni ellenállás eltökéltségét, valamint szilárd elhatározását, hogy minden erejükkel, bátorságukkal és büszkeségükkel a mártírok nyomdokaiba lépjenek (.), a győzelemig és a megszállás felszámolásáig folytassák az ellenállást - olvasható a Hamász közleményében.

A szintén Irán támogatta Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet közleményében leszögezte: „Előbb vagy utóbb a libanoni és palesztinai ellenállási erők és szövetségeseik

megfizettetik Izraellel bűnei árát,

és megkóstoltatják vele a vereség ízét."

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kifejezte részvétét a Hezbollahnak a vezetője, valamint a libanoni kormánynak és a testvéri libanoni népnek "a kegyetlen izraeli agresszió" hatására mártírhalált halt polgári áldozatok, valamint a palesztin és a libanoni nép elleni "népirtó" háború folytatódása miatt - olvasható a palesztin hatóság elnökségének közleményében.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője bírálta a „szűk látókörű izraeli politikát”, és legyőzhetetlennek” nevezte a libanoni Hezbollahot. „A cionista bűnözőknek tudniuk kell, hogy képtelenek kárt okozni a Hezbollahnak mint az ellenállási front vezetőjének” - szögezte le közleményében Hamenei ajatolláh az IRNA állami hírügynökség szerint.

Hamenei hozzátette: az egész iszlám világ mostantól Libanon és a Hezbollah mellett fog állni, és folytatni fogja a harcát Izrael ellen. „A térségbeli ellenállás a Hezbollah mellett áll, és támogatja őt” - mondta.

Az iráni vezető, aki ötnapos gyászt rendelt el Naszrallah halála miatt, kijelentette, hogy halála nem marad megbosszulatlan.

Mohammed Reza Aref iráni első alelnök szombaton szintén hangsúlyozta, hogy a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása „Izrael pusztulását” vonja maga után. Őt az ISNA hírügynökség idézte.

A jemeni húszi lázadók is gyászolják Naszrallahot, és kijelentették: az ellenállás nem törik meg.

A Hezbollah és a húszik egyaránt az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló „Ellenállás tengelyének” részei. A húszik számos alkalommal támadták az Izraellel szövetséges államok hajóit a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben november óta, a Gázában háborúzó palesztinok támogatása jegyében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×