eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Bizottság elnökevel, Ursula von der Leyennel tartott sajtóértekezleten, amelyen az európai versenyképességről készült jelentést ismertetik Brüsszelben 2024. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Más uniós országoknak is bajuk van az Orbán Viktor által is kritizált Draghi-jelentéssel

Közép- és kelet-európai miniszterek bírálják Mario Draghi jelentését, amely az EU versenyképességének növelésére tett javaslatokat.

Mint arról az Infostart is beszámolt, bár Orbán Viktor kormányfő szerint a Bóka János vezette EU-minisztérium és a kormány is egyetért azzal, hogy az unió versenyképességének javítását kell a jövőben a középpontba állítani, de szerinte a Draghi-jelentés másik fele olvasásra sem érdemes, mert abban egy föderalista Európát javasolnak megoldásként. Ez a terv szerinte több okból kifolyólag sem fog tudni megvalósulni, továbbra is nemzetek Európájában érdemes gondolkodni, ezen országok pedig gazdasági semlegességgel lehetnek sikeresek, mely megközelítésről részletesen beszélt. A miniszterelnök elutasította a szorgalmazott föderalista megoldási modellt, valamint az általa a reformtervből kiolvasott gazdasági blokkosodást.

Nem Orbán Viktor az egyetlen, akinek kifogásai vannak a Draghi-jelentéssel kapcsolatban. Mint a Portfolio a Financial Timest idézve írta, Viktors Valainis lett gazdasági miniszter azt kifogásolta, hogy

a jelentés nem tükrözi a kelet-európai országok véleményét, és félő, hogy az EU elavult szabályai elfojtják a régió gazdasági növekedését.

Ignacy Niemczycki lengyel gazdasági miniszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a jelentés nem megfelelően tükrözte a közép- és kelet-európai országok érdekeit, amelyek GDP-je gyorsabban növekedett, mint a nagyobb nyugati gazdaságok. A lengyelek további reformokat fognak sürgetni a szolgáltatások egységes piacának liberalizálása és a régiók közötti gazdasági különbségek csökkentése érdekében.

Cseh kormánytisztviselők szintén kifogásolták, hogy Draghi nem konzultált széles körben a régió szakértőivel.

Összességében a közép-európai országok arra szólítanak fel, hogy az EU reformjait ne csak a nyugat-európai országok érdekei alapján alakítsák, hanem vegyék figyelembe a régió dinamikus gazdasági növekedését és alacsony munkanélküliségi rátáit is.

Van uniós terv egyébként az európai diploma létrehozására is, erről Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter beszélt nemrég az InfoRádió Aréna című műsorában.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×