eur:
394.37
usd:
354.28
bux:
72701.37
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Infostart

"Összefogás, gyorsaság" - Strasbourgban az árvízről vitatkoztak

Az Európai Unió megerősíti védelmi mechanizmusait azért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb, a jelenlegi árvízhez hasonló katasztrófákkal szemben hatékonyan vegye fel a harcot.

Az Európai Unió megerősíti védelmi mechanizmusait azért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb, a jelenlegi árvízhez hasonló katasztrófákkal szemben hatékonyan vegye fel a harcot - közölte az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az európai árvízhelyzetről folytatott vitáján Janez Lenarcic azt mondta, a különösen a Közép- és Kelet-Európát érintő árvíz okozta halálesetek arra sarkallják az Európai Uniót, hogy fellépjen az éghajlatváltozás által súlyosbított katasztrófákkal szemben.

Fontosnak nevezte a felkészülést nemzeti és uniós szinten a jelenlegihez hasonló vészhelyzetek kezelésére, ugyanis - mint kiemelte - az ilyen helyzetek a jövőben hétköznapivá válnak. Kijelentette: a felkészülésre és az ellenállóképesség fokozására szánt minden egyes eurócent a jövőbe való befektetést jelent.

Közölte, az uniós bizottság minden illetékes hatósággal kapcsolatban van az árvíz által érintett tagállamokban. Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül az EU támogatást tud adni a tagországoknak. Az azonnali támogatáson és válaszadáson kívül a tagállamok később kérhetnek pénzügyi segítséget is az EU szolidaritási alapjából a károk felmérését követően - tájékoztatott az uniós biztos.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: a jelenlegi helyzetben összefogásra van szükség, és gyors, hatékony segítségre az unió részéről.

Közölte, Magyarország aktiválta az uniós válságelhárítási mechanizmust, így az Európai Bizottságon a sor, hogy minden lehetséges eszközzel, anyagi támogatással segítse az árvíz elleni védekezést.

Szavai szerint a vonatkozó uniós parlamenti határozatnak is erre kellene összpontosítania. Nem középtávú, nehezen kivitelezhető klímajavaslatokra van most szükség, hanem konkrét, gyors és hatékony segítségre az Európai Bizottság részéről - jelentette ki.

"Sajnálatos hogy az EP többsége most is közép- és hosszútávú, kivitelezhetetlen méregzöld klímajavaslatokat tesz" - fogalmazott Gál Kinga, majd arról tájékoztatott: ez az oka annak, a Patrióták Európáért képviselőcsoport saját állásfoglalásra irányuló javaslatot nyújtott be, amely gyors és hatékony segítségnyújtásra szólítja fel az Európai Bizottságot.

Most kell a segítség Brüsszel részéről - zárta beszédét Gál Kinga.

Ferenc Viktória, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában kijelentette: "segítségre van szükség, méghozzá azonnal", majd hozzátette: az Európai Uniónak sürgősen kell cselekednie.

Kiemelte: összefogásra van szükség ahhoz, hogy a segélyek eljussanak az érintett közösségekhez. A támogatásokat a szükségtelen bürokrácia és feltételesség elkerülésével lehet a leggyorsabban biztosítani. A válaszlépéseket a humanitárius elveknek kell vezérelniük, nem pedig egyfajta hideg, adminisztratív logikának - jelentette ki.

"Arra kérem önöket, hogy mutassuk meg: elkötelezettek vagyunk a szolidaritás közös értéke mellett, és biztosítsuk, hogy akik elszenvedik az árvíz szörnyűségeit, minden szükséges segítséget azonnal megkapjanak" - tette hozzá Ferenc Viktória.

Gerzsenyi Gabriella, a Tisza Párt EP-képviselője felszólalásában azt monda: pártjának EP-képviselői szorosan együtt fognak működni az Európai Bizottsággal azért, hogy a magyar polgárok is mihamarabb részesüljenek a kárelhárításra és a védekezésre szánt támogatásokból.

"Itt Strasbourgban a mi feladatunk az, hogy az európai összefogáson, a helyreállítás és a védekezés érdekében dolgozzunk" - fogalmazott. Közölte, rendszerszintű, hosszútávú megoldásokra van szükség. A Tisza Párt elkötelezett Európa vízbiztonságának megerősítése és az európai vízügyi ellenállóképességre vonatkozó új stratégia elfogadása mellett. Fontos elérni azt is, hogy a kohéziós és a helyreállítási források jól hasznosuljanak a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás során - tette hozzá felszólalásában a politikus.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője beszédében az együttműködés fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: "ez az árvíz mutatja meg, hogy mennyire szükségünk van egymásra Európában". Később úgy folytatta: "meg kell mutatnunk, hogy az európai emberek számíthatnak a közös európai segítségre". Ahogy egy házat, egy otthont nem lehet egyedül megvédeni, úgy egy hazát sem lehet egyedül megvédeni - jelentette ki az EP-képviselő.

"Szolidaritási alap, polgári védelmi együttműködés, sürgősségi segély. Mindenre szüksége van most a magyar embereknek. Nem fogjuk őket cserben hagyni. Európa nem fogja őket cserben hagyni" - zárta felszólalását a politikus.

Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom EP-képviselője beszédében azt mondta, Magyarországon az árvíz és az elsivatagosodás jelensége "kéz a kézben járó problémák".

"Magyarországon átvágtatnak a folyók, nincsen lehetőségük elterülni és a talajvízbe szivárogni, ezért sivatagosodnak el azon termőföldjeink, amelyek egykor Európa éléskamrájául szolgáltak" - fogalmazott.

Szavai szerint megoldás olyan ártéri tározók, úgynevezett vízbankok létrehozása lenne, amelyeket a szokásos és rendkívüli áradások alkalmával fel lehetne tölteni, majd szárazabb időkben annak vizét fokozatosan visszavezetni.

Az EP-képviselő végezetül arra kérte az Európai Bizottságot, hogy járuljon hozzá Magyarország árvízi védekezésének költségeihez és segítse olyan kezdeményezés kidolgozását és megvalósítását, amely az ártéri gazdálkodás megteremtésével megoldaná a Duna és a Tisza vízgyűjtő medencéjében lévő országok vízgazdálkodását.

Címlapról ajánljuk
Dupla tető - Mégsem állt meg 970 centinél a Duna Pozsonynál

Dupla tető - Mégsem állt meg 970 centinél a Duna Pozsonynál

Kedden még úgy tűnt, 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, szerdán viszont a 983 centimétert is meghaladta a folyó vízmagassága. Az emelkedő vízszint miatt továbbra is harmadfokú árvízkészültség van érvényben azokban a járásokban, melyet átszel a folyó. A Duna mellett a Vág is gondot okoz.

Budapestre vezethetnek a rejtélyes közel-keleti robbantássorozat szálai

Állítólag egy magyar vállalat gyártotta azokat a személyhívókat, amelyek nagyjából egy időben robbantak fel Libanonban és Szíriában, megölve legalább kilenc embert és több mint háromezret megsebesítve. Az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő kétli, hogy Magyarországon hekkelték volna meg a készülékeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×